Verhulst brengt onverwacht gratis e-book over terreur uit

Dimitri Verhulst brengt vandaag onverwacht een nieuwe roman uit: "Spoo pee doo". Het boek gaat over de onverschilligheid ten opzichte van de aanslagen in Europa. Het is drie weken lang in vier talen (Nederlands, Engels, Frans en Duits) en als luisterboek gratis te downloaden. Het boek ligt ook in een gebonden versie in de winkel.

Verhulst begon al aan de roman na de aanslagen in Parijs in november vorig jaar. "Terreur is blind, sterker nog, hij heeft het gemunt op onze westerse verworvenheden", zegt Verhulst. "Hebben we onze monsters zelf gevoed? De urgentie aan antwoorden en oplossingen kan niet worden ingelost, wel kunnen wij de aanslagen van gruwel beantwoorden met aanslagen van schoonheid, aanslagen van literatuur. De inkt moet vloeien, omdat ook hem de droogte dreigt te worden opgelegd." Het boek beschrijft een lange nacht vol drank, drugs en seks waarin het Vlaamse hoofdpersonage op tv ziet dat er weer een aanslag is, deze keer op Schiphol in Nederland.

"Vier weken geleden leverde Dimitri een manuscript in waaruit zoveel urgentie sprak dat we niet wilden wachten", zegt Mizzi van der Pluijm, directeur-uitgever bij Atlas Contact. "We gingen op zoek naar een internationaal platform dat dit boek op korte termijn wereldwijd beschikbaar kon stellen. We doen hiermee recht aan Dimitri's tekst, hij is een Europese schrijver en zijn onderwerp is Europees. Bovendien is hij over twee weken op de boekenbeurs in Frankfurt een van de hoofdgasten."

Nauwelijks twee weken geleden bracht Verhulst de nieuwe roman "Het leven gezien van beneden" uit. Bekende romans van hem zijn "De helaasheid der dingen" (een boek dat ook verfilmd werd), "Godverdomse dagen op een godverdomse bol" (waarmee hij de Libris Literatuur Prijs won) en "De intrede van Christus in Brussel".

We Transfer: wel in aanbod, maar geen promotie

"Spoo pee doo" van Verhulst is te downloaden via We Transfer, maar de internetdienst zal het boek zelf niet promoten omdat "de taal, stijl en inhoud" volgens woordvoerder Annematt Ruseler "niet passen" bij het eigen merk. "Er zitten wat grovere, expliciete passages in die niet aansluiten bij ons redactionele beleid. We bedienen zo'n 180 landen en trekken per maand 100 miljoen gebruikers en willen met iedereen rekening houden." We Transfer blijft het boek wel aanbieden. "We blijven Verhulst een warm hart toedragen: we vinden hem een fantastische schrijver."

Meest gelezen