Waar ondervindt u hinder van de staking?

Hoewel een algemene staking werd afgeblazen, zijn er in verschillende bedrijven vandaag stakingsacties gepland. Dat zal vooral het geval zijn in metaal-, textiel- en voedingsbedrijven. Ook bij het openbaar vervoer is er hinder: bij De Lijn rijden heel wat bussen niet, bij de MIVB zijn er langere wachttijden en bij de spoorwegen rijden de treinen voorlopig normaal.

Bij De Lijn is er hinder, toch zeker voor trams en bussen. De vervoermaatschappij vraagt reizigers zeker de website te controleren vooraleer te vertrekken. Zo rijdt 1 op de 5 bussen niet uit in Limburg, in Vlaams-Brabant is dat 3 op de 10 en in West-Vlaanderen 3 op de 5. Voorts is er voornamelijk hinder in Gent. Heel wat Lijnwinkels blijven ook gesloten.

Bij de Brusselse vervoermaatschappij MIVB rijden alle bussen, trams en metro's maar hou rekening met langere wachttijden. Bij de spoorwegen wordt er geen hinder verwacht. De treinen rijden voorlopig normaal.

Brussels Airport waarschuwde gisteren al om op tijd te vertrekken en indien mogelijk enkel te reizen met handbagage. De ochtendploegen zijn aan de slag gegaan, maar niet iedereen werkt. "Voorlopig geeft dat geen hinder voor de passagiers", zegt Anke Franssen van Brussels Airport.

De wegpolitie meldt wel dat de vrachtluchthaven Brucargo sinds vanmorgen is afgesloten. Passagiers en personeelsleden worden doorgelaten, vrachtwagens niet.

Stakingsacties bij Volvo, Arcelor en Samsonite

In Audi Brussels bijvoorbeeld distantieert het ABVV zich van de staking. Door stakingen dreigt de komst van een tweede elektrisch model in het water te vallen, zo waarschuwt Hedwin De Clercq, ABVV-hoofdafgevaardigde bij de Brusselse autofabriek.

Bij staalbedrijf Arcelor Mittal in Gent staat een stakingspost om werkwilligen tegen te houden, enkel wie een oproepingsbrief heeft om de installaties om veiligheidsredenen draaiende te houden, wordt doorgelaten. Bij Volvo Car Gent rolt vandaag geen wagen van de band, onder meer ook omdat er gestaakt wordt bij op één na alle toeleveranciers. Bij Volvo Trucks in Oostakker worden ook geen vrachtwagens gebouwd. Ook bij andere Oost-Vlaamse metaalbedrijven, zoals Bekaert Aalter, wordt niet gewerkt.

In de Denderstreek wordt onder meer gestaakt bij uitlaatproducent VDL in Aalst, bij Samsonite Oudenaarde worden geen koffers gemaakt. In de voedingssector staat er onder andere een stakerspost bij zuivelgigant Campina in Aalter. Er wordt ook gestaakt bij Coca-Cola in Zwijnaarde en veevoederproducent Versele-Laga in Deinze.

Betoging in Waver, actie bij ING-hoofdkantoor

In Gent legt de helft van de parkeerwachters het werk neer. Bovenop de nationale syndicale actie, trekken ze lokaal aan de alarmbel over het wegvallen van een openbaarvervoerabonnement, waardoor ze veel meer moeten stappen, en vrezen ze door de grotere zones ook in moeilijkere buurten terecht te komen, terwijl ze nu al met agressie geconfronteerd worden, klinkt het bij ACV.

Ook bij koekjesfabrikant Lu en chocoladefabrikant Milka in Herentals wordt gestaakt.

In Waver, waar premier Charles Michel titelvoerend burgemeester is, plannen de overheidsvakbonden om 11 uur een betoging. De vakbonden bij ING, waar 3.500 banen verloren gaan, gaan actie voeren bij het Brusselse hoofdkantoor van de bank.

Bonden viseren regering én werkgevers

ACV, ABVV en ACLVB bliezen een algemene staking op 7 oktober tegen het regeringsbeleid af. Maar in verscheidene sectoren bleven acties mogelijk, werd gewaarschuwd.

Dat bleek al gauw het geval voor de metaal- en textielsector, waar de vakbonden stakingsaanzeggingen indienden. Dat kreeg navolging in de verwerkende voedingsnijverheid en voedingshandel en vervolgens ook in de sectoren van de schoonmaak, bewaking, horeca en land- en tuinbouw.

Daarbij viseren de vakbonden niet alleen het regeringsbeleid, maar ook uitdrukkelijk de werkgevers. "De werkgever heeft geen neutrale rol. Hij verschuilt zich achter de rug van de regering en stuurt de regering aan", argumenteerde de christelijke metaalvakbond bij het indienen van de stakingsaanzegging. De werkgevers sturen erop aan dat de regering de werknemers bij wet oplegt om flexibeler te werken en daarmee zetten ze de bonden buiten spel, verwoordt Marc Leemans het (ACV).

De stakingen zullen vooral in de grote bedrijven en multinationals voelbaar zijn. In sommige bedrijven staan niet alle vakbonden achter de stakingsplannen.