Wesphael vrijgesproken van doodslag op zijn vrouw

Ex-politicus Bernard Wesphael is vrijgesproken van doodslag op zijn vrouw Véronique Pirotton. Tot die conclusie is de assisenjury in Bergen gekomen. Volgens de rechter heeft het onderzoek niet genoeg elementen naar voren gebracht om Wesphael schuldig te verklaren, "ondanks het bestaan van enkele verontrustende elementen".

Véronique Pirotton werd op 31 oktober 2013 dood teruggevonden in een hotelkamer in Oostende. Volgens het openbaar ministerie had Wesphael zijn vrouw gedood, verstikt met een kussen. De ex-politicus stond daarom terecht voor doodslag. Hijzelf hield steeds vol dat Pirotton zelfmoord had gepleegd.

Wesphael zat tien maanden in voorhechtenis, maar kwam uiteindelijk vrij in afwachting van zijn proces. Daar is hij nu dus vrijgesproken. In de motivering luidde het onder meer dat, na alle experts gehoord te hebben, niet kan uitgesloten worden dat Véronique Pirotton die bewuste avond overleden is aan een dodelijke combinatie van medicatie en alcohol. "Er bestaat dus redelijke twijfel over de schuldvraag", zo luidde het.

Over de schuld of onschuld van Wesphael bestond tijdens het proces inderdaad veel twijfel. De verklaringen van de ex-politicus rammelden aan verschillende kanten, maar ook het onderzoek naar de dood van Pirotton vertoonde gaten. Zozeer dat zelfs de openbaar aanklager in de rechtszaal moest toegeven dat hij al betere politierapporten had gezien.

Die twijfel heeft het dus gehaald, "ondanks het bestaan van enkele verontrustende elementen zoals de positie van en de vele kneuzingen op het lichaam van het slachtoffer, de geluiden die door de buren zijn gehoord en het gedrag van Bernard Wesphael onmiddellijk na de feiten". Wesphael is vrijgesproken. De man reageerde bijzonder emotioneel op de uitspraak, hij barstte in tranen uit, net als de advocaten.

Meest gelezen