ACV: "Staking is succes, al is dat woord eerder ongepast"

Bij de vakbonden klinkt tevredenheid dat de stakingsacties goed worden opgevolgd, al wil Walter Cnop (ACV-Metea) liever niet van een "succes" spreken. "Want het was uiteraard beter geweest dat de staking niet nodig was geweest."

Hoewel de vakbonden een algemene staking hebben afgeblazen, zijn er in verschillende bedrijven vandaag stakingsacties gepland, vooral in in metaal-, textiel- en voedingsbedrijven. Dat die zich laten voelen, lijdt geen twijfel, geeft ook Marc Lambotte van werkgeversfederatie Agoria toe. Volgens een rondvraag van Agoria is de productie in de meeste grote productiebedrijven van de technologische industrie compleet stilgevallen. Ook het openbaar vervoer voelt duidelijk de gevolgen van de acties. 

Bij de vakbonden klinkt uiteraard tevredenheid, al weigert Walter Cnop van ACV-Metea zich euforisch uit te laten. "We hadden uiteraard liever gehad dat de staking niet nodig was geweest, maar als politici en werkgevers de signalen blijven negeren, moet men niet verbolgen zijn dat de werknemers zich nog maar eens door hen gepakt voelen", argumenteert hij.  "Ze kijken naast de boodschap, ze reageren alsof wij dit zomaar doen."

Om daarna op hetzelfde elan voort te gaan: "Men hoort wel, maar men luistert niet. Als men het na 13 vakbondsacties sinds het begin van de regering-Michel nog altijd niet begrepen heeft, ben je niet alleen een slechte luisteraar, maar ben je potdoof."

Het ACV wil dan ook niet van opgeven weten. "Wie niet horen wil, moet voelen. Dit draait rond het terugwinnen van het respect voor de werknemers. De regering heeft zeer veel hand- en spandiensten geleverd voor de werkgevers, dit is een zoveelste waarschuwingsactie om de politici en werkgevers duidelijk te maken dat ze niet langer op de kap van de werknemers hun besparingsplan kunnen doorvoeren."