Binnenscheepvaart tussen Gent en Brugge onmogelijk door kapotte Kruispoortbrug

Er zijn grote problemen voor de binnenvaart tussen Gent en de havens van Zeebrugge en Oostende. Een van de Kruispoortbruggen op de ringvaart in Brugge kampt immers met een scheur in het staal van een van de hoofdliggers. Daardoor is er geen binnenscheepvaart mogelijk en ook het wegverkeer kan niet over de brug.

Het kan, volgens een eerste inschatting van Waterwegen en Zeekanaal, maanden duren voor de brug opnieuw open gaat voor het wegverkeer. Tijdens het bedienen van de brug gisterenavond scheurde een van de hoofdliggers van de Kruispoortbrug I, een van de parallelbruggen ter hoogte van de Kruispoort en de Brugse rechtbank.

"Net voor de brug bijna gesloten was, en er dus heel veel druk kwam op dat punt, is de hoofdligger gescheurd", zegt woordvoerster Claudia Van Vooren. De hoofdliggers vormen het belangrijkste onderdeel van de draagstructuur van een brug. De Kruispoortbrug kan momenteel door de schade niet bediend worden.

Ter hoogte van de brug ligt het scheepvaartverkeer volledig stil. De brug is eveneens onderbroken voor alle weggebruikers, dus ook voor fietsers en voetgangers. Langs die brug passeert gemiddeld één schip per uur. "De sector is op de hoogte", zegt Van Vooren. "Sommige schepen zullen nog vast komen te liggen, maar andere zullen op een andere manier op hun bestemming raken."

Brug open voor scheepvaart binnen paar dagen

In eerste instantie zal beheerder Waterwegen en Zeekanaal voorbereidende stabilisatie- en laswerken uitvoeren om de brug met behulp van een kraan open te krijgen, zodat het scheepvaartverkeer opnieuw kan passeren. Dat zal vermoedelijk meerdere dagen in beslag nemen.

Daarna zal de schade verder in kaart gebracht worden en wordt werk gemaakt van een plan van aanpak. Hoelang de brug gesloten blijft is nog onduidelijk, maar vermoedelijk zal de Kruispoortbrug I maandenlang onderbroken blijven voor automobilisten, fietsers en voetgangers.

Meest gelezen