Britse pond maakt even een onverklaarbare diepe val

Het Britse pond is afgelopen nacht hard onderuit gegaan op de Aziatische beurzen. Op een bepaald moment verloor de Britse munt 9 procent van zijn waarde, waarvan 6 procent in slechts 2 minuten. Nu heeft de munt de afgelopen tijd al rake klappen gekregen, door de onzekerheid over de brexit, maar zo’n plotse diepe val is voorlopig onverklaarbaar. Na de diepe dip maakte de munt het verlies wel grotendeels goed.
BLOOMBERG FINANCE LP2013

Beurshandelaren staan voorlopig nog voor een raadsel nadat het Britse pond bij de opening van de Aziatische beuren plots 6 procent van zijn waarde had verloren tegenover de Amerikaanse dollar. Mogelijk is de plotse val veroorzaakt door een grote fout van een beurshandelaar of door een computerfout, want veel beursverrichtingen gebeuren geautomatiseerd.

Computeralgoritmes van beurshandelaren volgen automatisch nieuwssites. Mogelijk is er overdreven gereageerd op een artikel van de gezaghebbende Financial Times waarin de Franse president had gezegd dat de Britten gekozen hebben voor een harde brexit en daarom maar op de blaren moeten zitten. Zo niet zouden andere EU-lidstaten kunnen denken dat een exit ook voor hen een optie kan zijn.

Hoe het ook zij, de munt dook even naar zijn diepste peil in 31 jaar, onder de 1,20 dollar. Iets dat in het begin van de week ook bijna gebeurde, maar die daling was verklaarbaar. De Britse premier Theresa May had vorig weekend namelijk aangekondigd dat de brexit, de uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, uiterlijk in maart wordt gestart. Dit veroorzaakte heel wat onrust over de invulling van de brexitprocedure. Maar wat afgelopen nacht is gebeurd, kwam dus onverwacht.