Brusselse hulpagenten worden als eerste bewapend

10 hulpagenten van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene worden als eerste bewapend. Dat meldt de politiezone. Na de aanslagen in Parijs is eind vorig jaar beslist dat ook zij -na de nodige opleiding- wapens mogen dragen. De wettelijke regeling is nu pas rond.

Na de aanslagen in Parijs afgelopen najaar en de terreurdreiging die daarop volgde, is beslist dat ook hulpagenten mogen worden bewapend. "Er is een tijd gekomen dat het niet meer verantwoord is om politiemensen de straat op te sturen zonder wapen", liet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) daar toen over optekenen. De wettelijke regeling ervan liet nog even op zich wachten. Pas deze week is het KB dat dit moet regelen in het Staatsblad verschenen.

"De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene heeft het voortouw genomen met een eerste vorming die gestart is op 22 augustus en die tot 30 september heeft geduurd", meldt de politiezone op Facebook. "Tien hulpagenten werden opgeleid en zijn nu inzetbaar zonder dat ze een gewapende collega moeten meekrijgen." Volgens de politiezone zouden over het hele land zo'n 1.600 hulpagenten in aanmerking komen voor de opleiding.