Brusselse musea willen kunstwerk Gauguin redden met crowdfunding

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel gaan voor het eerst een beroep doen op een crowdfunding om geld in te zamelen voor de restauratie van een kunstwerk. Het gaat om "Portret van Suzanne Bambridge" van Paul Gauguin.

Door de vele transporten, het stockeren en de weinig adequate restauraties was het olieverfschilderij zwaar beschadigd toen het in 1923 eigendom werd van het KMSKB. Bovendien is het geschilderd op jute, een fragiel materiaal. De restauratie ervan is al verschillende decennia het onderwerp van heel wat studies.

Dankzij wetenschappelijk onderzoek met röntgenstralen, ultraviolette straling en de innovatieve multispectrale analyse konden wetenschappers de zwaktes in de verflaag nauwkeurig vastleggen.

22.500 euro

Nu komt er een crowdfundingactie die geld in het laatje moet brengen om de restauratie te betalen. Voor de volledige behandeling is 45.000 euro nodig, maar het streefcijfer is 22.500 euro, aangezien het Fonds Baillet Latour elke euro zal verdubbelen. 

"Met de crowdfunding creëren we een museumfamilie. Een gemeenschap van bezoekers die houdt van dit museum en bovendien beseft dat naast conservatie ook restauratie van het allergrootste belang is", vertelt Michel Draguet, algemeen directeur van de KMSKB. De actie start op woensdag 12 oktober op www.gingo.community.

Zeldzaam werk

De Franse kunstenaar Paul Gauguin schilderde het meesterwerk in 1892 tijdens zijn eerste reis naar Tahiti. Het is een zeldzaam werk omdat het Gauguins eerste frontaal portret is. Momenteel is het te bezichtigen in het Brusselse Fin-de-Siècle Museum.