Burundi wil zich terugtrekken uit Internationaal Strafhof

Burundi heeft vandaag de procedure opgestart om zich terug te trekken uit het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Een wetsontwerp in die zin zal ter goedkeuring aan het parlement worden voorgelegd. De beslissing komt er zes maanden nadat het Strafhof aangekondigd heeft een inleidend onderzoek te openen naar het aanhoudende geweld in het land.

Gaston Sindimwo, vice-president van het Oost-Afrikaanse land, heeft het nieuws aangekondigd op de nationale radio. Sindimwo verklaarde dat het land op die manier "zijn soevereiniteit wil terugwinnen".

Burundi bevindt zich in een spiraal van geweld sinds president Pierre Nkurunziza in april van dit jaar aankondigde zich kandidaat te stellen voor een derde ambtstermijn. Dat gaat in tegen de grondwet van het land. Bij verschillende gewelddadige protesten kwamen al minstens 500 mensen om het leven, 600 tot 800 anderen zijn vermist. Ook moesten 300.000 mensen het land verlaten.

Volgens Abdoulaye Tine, advocaat bij het Internationaal Strafhof, betekent de beslissing van Burundi echter niet dat het onderzoek naar het land nu wordt stopgezet. "Lidstaten kunnen de organisatie verlaten, maar deze aankondiging van de Burundese regering schort de huidige onderzoeken niet op en geeft het land evenmin het recht om mensen te vermoorden en mensenrechten te schenden", klonk het streng.

Het ICC ligt al langer onder vuur van verschillende Afrikaanse landen. De Afrikaanse Unie (AU), klaagde al verschillende keren over de praktijken van het ICC. Dat zou het Afrikaanse continent oneerlijk behandelen. Ook landen als Kenia en Zuid-Afrika overwegen daarom zich uit het Strafhof terug te trekken.