Catalanen krijgen eigen versie van "Ten oorlog"

De Catalanen krijgen begin volgend jaar een eigen versie van "Ten oorlog" te zien. Het concept van het succesvolle Eén-programma werd verkocht aan een lokaal productiehuis, dat een reeks maakt rond de loopgraven van de Spaanse burgeroorlog.
© VRT 2015

In het eerste seizoen van "Ten oorlog" trokken Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cops langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog. Ze zochten er getuigen en klopten af en toe een herdenkingspaaltje in de grond. In 2015 volgde een tweede reeks over de Tweede Wereldoorlog.

Het programma sloeg aan en won onder meer de eerste prijs tijdens het Eurovision Creative Forum in Berlijn. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Een Catalaans productiehuis kocht het format en verkocht het programma op hun beurt aan een Catalaanse televisiezender. De opnames zijn al achter de rug en het programma zal wellicht in het voorjaar van volgend jaar te zien zijn.

"Het concept is echt overeind gebleven", zegt Harald Hauben van productiehuis De Chinezen aan VRT Nieuws. "Net als in onze versie trekken drie mensen langs een frontlijn, in dit geval een stukje van de Spaanse burgeroorlog. We waren actief betrokken bij de productie. Zo hebben we onze paaltjes opgestuurd en hebben we verschillende gesprekken gehad."

Het is de eerste keer dat het concept verkocht wordt. Ondertussen zijn er wel gesprekken bezig om een tweede reeks te maken in Spanje die dan op de nationale televisie te zien zou zijn. Maar contracten zijn daarover nog niet ondertekend.