Dodental op Haïti na doortocht Matthew staat al op 842

De dodentol op Haïti na de doortocht van orkaan Matthew blijft oplopen. Intussen zijn al 842 doden geteld, nadat de hulpdiensten konden doordringen tot eerder ontoegankelijke gebieden. De meeste doden vielen in de steden en vissersdorpen aan de zuidkust van Haïti, voornamelijk door omgevallen bomen, overstromingen en rondvliegend puin.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

In de zuidelijke stad Roche-à-Bateau alleen al vielen vijftig doden.
In Jérémie, de hoofdstad van het departement Grand'Anse met 30.000 inwoners, is maar liefst 80 procent van de gebouwen vernield, terwijl in de provincie Sud 30.000 woningen werden vernield.

Interim-president Jocelerme Privert noemde de situatie in zijn land eerder al "catastrofaal". Naar schatting 350.000 mensen hebben humanitaire hulp nodig. "Het is inderdaad een echte ramp, maar in vergelijking met de aardbeving (die in 2010 200.000 mensenlevens eiste, red) komt de hulpverlening gelukkig sneller op gang", zegt Pieter De Schepper van Oxfam in "De ochtend". 

De Verenigde Naties proberen de eerste nood te lenigen en voorzien in opvang, water en voedsel voor de slachtoffers. De gezondheidsdiensten zetten zich bovendien schrap voor een stijging van het aantal gevallen van cholera door de beschadigde watertoevoer en sanitaire voorzieningen. De VS, die zelf ook Matthew moet trotseren, heeft al aangekondigd militaire helikopters en andere hulp naar het noodlijdende land te sturen. Het militaire transportschip USS Mesa Verde wordt met 300 Marines aan boord naar Haïti gestuurd.

Humanitaire organisaties roepen op tot internationale solidariteit

"De omvang van de schade na orkaan Matthew wordt stilaan duidelijk", zegt de humanitaire organisatie Oxfam. "Er zijn duizenden mensen getroffen op Haïti, Cuba en de Dominicaanse Republiek. Ze hebben dringende humanitaire hulp nodig."

Oxfam staat overigens niet alleen met die oproep. Ook andere hulporganisaties zoals Rode Kruis, Unicef, Handicap International, Plan International, Dokters van de Wereld en Caritas International roepen hun achterban op om financiële steun te storten zodat alvast eerste noodhulp kan worden geleverd aan de bevolking in de getroffen gebieden.

"Oxfam-teams zijn doorgedrongen tot de zwaarst getroffen gebieden op Haïti en hebben er vastgesteld dat de vernietiging die de orkaan heeft achtergelaten, indrukwekkend is", aldus de organisatie. "Wij hebben ook teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) die nu op de meest afgelegen plaatsen bezig zijn met het opmeten van de schade en het inschatten van de noden", zegt Christof Godderis, woordvoerder van Artsen Zonder Grenzen.

"Zodra we van die mensen op het terrein verslag krijgen, kunnen we evalueren wat nodig is en zullen we een oproep voor hulp lanceren. We verwachten dat dit morgenvroeg het geval zal zijn."

Of er een gecoördineerde actie van het "Consortium 12 12" komt? "Zeg nooit, nooit", zegt Eric Todts, woordvoerder van het Consortium, "maar voorlopig is daar nog geen sprake van. Misschien later, als er een duidelijker beeld komt over de omvang van de noden.

Op dit ogenblik zijn het de individuele organisaties die oproepen richten tot hun leden en sympathisanten, maar ook het grote publiek om financiële steun te doneren. Die hulp zal nodig zijn, zeker voor Haïti, een van de armste landen ter wereld, dat jammer genoeg alweer zwaar getroffen wordt door deze natuurramp."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors