Grote opkomst bij actie aan ING-hoofdkantoor: "Iedereen ligt in het vizier"

Aan de hoofdzetel van de bank in Brussel wordt vandaag actiegevoerd tegen de massale ontslagronde bij ING. Behalve personeelsleden van de bank tonen ook militanten uit andere bedrijven hun solidariteit. De bereidheid om te staken is groot, zeggen de vakbonden. Zij verwachten enkele duizenden actievoerders.

Aan het hoofdkantoor van ING aan de Brusselse kleine ring stonden vanmorgen net voor 9 uur een duizendtal mensen. De drie vakbonden zijn er vertegenwoordigd. Behalve rode, groene en blauwe vlaggen zijn er ook vlaggen van Caterpillar, een ander bedrijf dat recent door een herstructurering getroffen werd.

Op de actie zijn dan ook niet enkel mensen van ING, maar ook werknemers van Record Bank en zelfs van AXA - waar ook een herstructurering werd aangekondigd- afgekomen.

Guerillatechnieken

De actie is een initiatief van de vakbonden. "Wij staan hier om aan de directie te komen duidelijk maken dat wat zij voorstellen, helemaal niet kan. Het personeel zo aanpakken nadat zij zulke hoge winsten hebben gemaakt, toch hoge rentes beloven aan de aandeelhouders, dat is echt not done..." zegt Elke Maes van de bediendevakbond LBC.

"Wij zijn de voorbije twee dagen in heel het land gaan praten met de mensen en het personeel pikt dit echt niet. Wij verwachten dat heel veel mensen hier vandaag zullen komen staken", aldus nog Maes.

De vakbondsvrouw bevestigt dat sommige personeelsleden zich liever gedeisd houden, uit schrik voor represailles. "Wij merken dat heel veel managers al bijna guerrillatechnieken gebruiken om mensen niet te laten staken."

"Iedereen zal geïmpacteerd zijn"

De vakbonden laten werkwilligen binnen, maar hopen toch op een zo groot mogelijke deelname aan de actie. Ze wijzen erop dat het personeel maar beter geen illusies koestert.

"Iedereen zal geïmpacteerd zijn", zegt Elke Maes van bediendenbond LBC. "Je moet niet denken dat je je eigen postje zal kunnen behouden. Het zal zelfs zo zijn dat voor functies die blijven bestaan, de mensen opnieuw zullen moeten solliciteren voor hun eigen functie. Iedereen ligt in het vizier, dus we hopen echt op solidariteit van heel het personeel."

Volgens Maarten Dedeyne van de liberale vakbond ACLVB is er toch veel stakingsbereidheid. "We hebben massaal gemobiliseerd uit solidariteit met de mensen bij ING dat zwaar getroffen is, maar ook solidariteit met de mensen bij AXA, P&V. We verwachten nog heel wat moeilijkheden in de sector, dus we zijn vandaag massaal aanwezig."

"Ik heb toch aanwijzingen dat veel mensen gechoqueerd zijn door het nieuws en nu even willen doorduwen. Heel veel mensen zijn echt in shock, begrijpen nog niet goed wat er aan de hand is en zij wachten nu op bijkomende informatie - wij gaan maandag opnieuw overleggen met de directie - maar ik denk dat het heel belangrijk is om te tonen dat we daar met een mandaat zitten."