Kerry wil onderzoek naar oorlogsmisdaden in Syrië

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry pleit voor een onderzoek wegens oorlogsmisdaden die mogelijk zijn begaan door Rusland en het Syrische regime. Kerry wil dat Moskou en Damascus zich verantwoorden voor de aanhoudende bombardementen op ziekenhuizen en het doden van kinderen.

"Dit zijn daden die smeken om passend onderzoek naar oorlogsmisdaden", vindt Kerry. Hij zegt dat de bombardementen door de Russen en de Syriërs "geen toeval" zijn, maar heeft het over een doelbewuste strategie om burgers te terroriseren en iedereen uit de weg te ruimen die hun militaire doeleinden in de weg staat.

Rusland ontkent hardnekkig dat het burgers aanvalt in Syrië en houdt vol te strijden tegen terreurgroepen.

In New York houdt de VN-Veilgheidsraad spoedberaad. Frankrijk en Groot-Brittannië dringen aan op het beëindigen van de bombardementen op het door Jabhat Fateh al-Sham (het voormalige Jabhat al-Nusra, nvdr.) gecontroleerde oostelijke deel van de stad Aleppo. Rusland zegt het initiatief van speciaal VN-gezant Staffan de Mistura te steunen: dat houdt in dat de jihadisten het stadsdeel met de wapens in de hand mogen verlaten om op die manier de gegijzelde burgerbevolking te sparen.

Rusland heeft gedreigd met een veto tegen een Frans ontwerp van resolutie dat waarschijnlijk morgen ter stemming wordt voorgelegd. Die bepaalt dat er een staakt-het-vuren in Aleppo moet komen om de belegerde bevolking - zowat 250.000 in Oost-Aleppo, ruim een miljoen in de rest van de stad - van humanitaire hulp te voorzien. Daarnaast moet er een verbod komen op het overvliegen van de stad met legervliegtuigen.

Sinds het laatste fragiele staakt-het-vuren vorige maand aan flarden is geschoten, lijkt de toestand in Syrië hopelozer dan ooit. Ook de Verenigde Staten en Rusland blijken niet meer in staat tot gesprek en wisselen de laatste dagen vooral verwijten en beschuldigingen uit.