Kinshasa overweegt sancties tegen België na beperking duur diplomatieke visa

Congo overweegt dwingende sancties tegen België, waaronder de weigering van visa voor eigenaars van een Belgisch diplomatiek paspoort. Dat is een reactie op een maatregel die Brussel nam, om de duur van diplomatieke visa voor Congolezen tot 6 maanden te beperken, zo meldt viceminister bevoegd voor Congolezen in het Buitenland Antoine Boyamba.

De mogelijke sancties passen binnen het principe van wederkerigheid, dat "de eerste regel is binnen de diplomatie", aldus Boyamba volgens Radio Okapi. "De DRC heeft ook de plicht, of eerder het recht, om enkele dwingende beslissingen te nemen. Ook wij mogen zeggen dat we geen visa meer uitvaardigen aan eigenaars van Belgische diplomatieke paspoorten, of kunnen enkele economische sancties afkondigen."

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) verklaarde woensdag dat België beslist heeft om de duur van de visa voor Congolese verantwoordelijken met een diplomatiek paspoort te beperken tot zes maanden. Ons land doet dat vanwege de evolutie van de politieke situatie in Congo, waar de verkiezingen zijn uitgesteld, mogelijk tot eind 2018.

 

Nog niet definitief

Boyamba verklaarde nog dat Kinshasa nog geen definitieve beslissing heeft genomen in verband met de sancties, maar dat de mogelijkheid zeker bestaat. De viceminister verklaart nog dat de Congolezen aan het werken zijn aan de situatie in hun land, en dat "wanneer landen menen dat ze sneller moeten dansen dan de muziek, dat hun probleem is".

Ook zijn collega Lambert Mende Omalanga, bevoegd voor Media en Communicatie en de woordvoerder van de regering, klaagt de Belgische beslissing aan. "We geven aan een ander land niet het recht om Congolese persoonlijkheden te sanctioneren. Ik denk niet dat België zou accepteren dat we hier Belgische leiders zouden sanctioneren voor problemen die bij hen gebeuren", zei hij aan nieuwswebsite actualité.cd.

Diplomatieke crisis

De verklaringen van Kinshasa riskeren te leiden tot een diplomatieke crisis tussen België en zijn ex-kolonie. De vorige keer dat het tot dergelijk conflict kwam, was in de periode 2008-2011 na de uitspraken van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht over de corruptie in ex-Zaïre. Dat leidde tot ergernis bij de Congolese leiders, die de ambassadeur in België op het matje riepen en beslisten om de Congolese consulaten in Lubumbashi en Bukavu te sluiten.