Kris Peeters bereid speculatietaks te herbekijken

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) is bereid om de speculatietaks aan te passen. Dat heeft hij te kennen gegeven in "De vrije markt". Peeters blijft naar eigen zeggen wel voorstander van een maatregel om het zogenoemde vluchtig kapitaal zoveel mogelijk te beperken.

"Ik blijf achter het idee waaruit die speculatietaks is gegroeid", zegt Peeters. Hij vindt dat het zogenoemde "patient capital", waarbij kapitaal in onze economie wordt geïnvesteerd, alle steun verdient, maar "vluchtig kapitaal", waarbij snel geld wordt verdiend met kopen en verkopen, verdient volgens hem geen ondersteuning.

"De vraag is of deze belangrijke gedachte waarachter ik blijf staan met die speculatietaks op een goede manier is uitgevoerd", aldus Peeters. Dit weekend zitten de federale topministers bijeen om de begroting op koers te houden. Ze zullen daarbij ook de speculatietaks onder de loep houden. Die bestaat sinds begin dit jaar en heft een belasting van 33 procent als aandelen binnen de zes maanden met winst worden verkocht. Door de taks is de handel in aandelen teruggelopen, waardoor de beurstaksen dan weer heel wat minder opbrengen.