Londen probeert olie op de financiële golven te gieten

Na de diepe val van het Britse pond van afgelopen nacht probeert minister van Financiën Philip Hammond de kalmte op de financiële markten te laten terugkeren. Tegen de Britse omroep BBC zegt hij dat de Britse economie fundamenteel sterk blijft.

Afgelopen nacht verloor de Britse munt 9 procent van zijn waarde, waarvan 6 procent in slechts 2 minuten. Wat later herstelde het pond zich enigszins, maar de Britse munt staat vandaag nog altijd 1,3 procent lager dan voor de plotse koersval.

"Die koersval is deels te wijten aan technische factoren", zegt Hammond nadat hij meer informatie heeft opgevraagd bij de Bank of England. "De markten gaan op en neer en reageren op geruchten. We gaan maken momenteel een volatiele periode mee en we kunnen nog meer turbulentie verwachten. We moeten daarop voorbereid zijn."

"Het is belangrijk dat we daar dóór kijken en voor ogen houden dayt onze economie sterk blijft", aldus Hammond.

Het Britse pond zit de afgelopen dagen in een neerwaartse spiraal. Dat heeft te maken met de aankondiging van premier Theresa May van afgelopen weekend dat Groot-Brittannië uiterlijk in maart volgend jaar de procedure opstart voor de  uitstap uit de Europese Unie.