Nobelprijscomité: "Nobel­­prijs voor Santos geen kleinering FARC"

Dat enkel president Santos de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, is geen belediging voor de andere partijen van het vredesproces in Colombia. Dat heeft het Nobelprijscomité gezegd. Intussen komen van overal felicitaties binnen aan het adres van de Colombiaanse president.

President Juan Manuel Santos heeft de Nobelprijs voor de Vrede gekregen omdat hij na jarenlange onderhandelingen een vredesakkoord heeft bereikt met de FARC-rebellen. Maar alleen hij kreeg de prijs, niet de FARC-beweging.

"De FARC is desalniettemin een erg belangrijk deel van het vredesprocs", laat het Nobelprijscomité weten. "Dat we de prijs enkel aan Santos hebben gegeven, is niet bedoeld als een kleinering voor de andere partijen. Dit moet gezien worden als een aanmoediging voor de FARC-rebellen."

Het Comité benadrukt ook dat het het Colombiaanse volk niet op de vingers wil tikken omdat een nipte meerderheid van de bevolking het vredesakkoord heeft verworpen in een referendum. 

"Prijs niet voor mij, maar voor alle Colombianen"

President Santos zelf reageert emotioneel op zijn vredesprijs. "Ik draag hem op aan alle Colombianen, en in het bijzonder aan de miljoenen slachtoffers van het gewapende conflict dat ons land meer dan een halve eeuw heeft verscheurd. Ik krijg de prijs niet in mijn naam, maar in naam van alle Colombianen."

Het Nobelprijscomité heeft op Facebook het telefoongesprek gedeeld waarin het Comité de Colombiaanse president feliciteert met de prijs.

"Moet de wereld inspireren"

Vanuit Colombia zelf en vanuit de rest van de wereld komen gelukwensen voor de laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede.

In de eerste plaats van de FARC-rebellen zelf. "Ik feliciteer president Santos, maar ook de landen zonder dewelke de vrede onmogelijk zou zijn", aldus leider Timochenko. Wel geeft hij tegelijk ook een sneer door te stellen dat de enige echte prijs die hij wil sociale rechtvaardigheid is.

Oppositieleider - en tegenstander van het vredesakkoord - Alvaro Uribe heeft ook felicitaties veil voor Santos, maar verbindt er meteen ook een politieke wens aan. "Ik hoop dat dit leidt tot een verandering in de akkoorden die onze democratie beschadigen."

Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon moet de Nobelprijs aan de Colombiaanse president tonen dat er nu geen weg terug is. "Dit vredesproces moet de wereld inspireren."

Ingrid Betancourt ten slotte, die jarenlang gevangene was van de FARC-rebellen, vindt dat ook de FARC had moeten delen in de prijs. "Het is moeilijk voor mij om dit te zeggen, maar inderdaad, de FARC had mee de prijs moeten krijgen. Maar ik ben erg erg erg gelukkig dat president Santos de prijs heeft gekregen."