Opvallend: een vakbond die oproept om níét mee te staken

Een vakbond die het wel eens is met de directie en die op een dag als deze oproept om niet mee te staken: niet alledaags, maar wel wat gebeurt bij Audi Brussel. Het ABVV steunt er de acties niet en vindt "de analyse van de directie deze keer wel correct".

Hallo, ABVV? "We zijn hier inderdaad de afgelopen twee jaar afgestapt van die verkapte acties zoals vandaag", zegt Hedwin De Clercq, vakbondsman bij Audi Brussel, al haast hij zich te zeggen dat het ABVV zich wél zou aansluiten bij een nationale actiedag in álle sectoren. Maar het is meer dan dat, zo blijkt. 

Er is een achterstand van 700 wagens, die volgens De Clercq sowieso moet worden ingehaald. En dat zou dan wel eens op een zaterdag moeten gebeuren, vreest hij, "ook niet meteen wat het personeel wil". Maar het ABVV voelt vooral de hete adem van Duitsland in de nek. "We zijn hier de enige fabriek die voorlopig niet in de klappen deelt, maar de Duitse directie volgt wel met argusogen wat hier gebeurt. En door acties zou ook de komst van een tweede elektrisch model wel eens in het water kunnen vallen."

Genoeg argumenten dus om de actie niet te steunen, vindt De Clercq, maar gaat hij daarmee niet mee in het discours van de directie, met wie ze het volgens de gangbare normen net niet eens zouden moeten zijn? Absoluut niet, beklemtoont hij, maar deze analyse "is nu eenmaal correct". Om zich dan meteen weer van zijn werkgever te distantiëren: "Als de regering beslist om nog meer te besparen op de kap van de werknemers en er komt een nationale actiedag, dan staken we mee."

De ABVV-vakbondsafgevaardigden lijken trouwens veeleer alleen te staan met hun analyse, want De Clercq geeft zelf dat toe veel ABVV-leden toch niet zijn komen opdagen.

Steun van het ACV binnen het bedrijf krijgt het ABVV ook al niet.  Maar bij de christelijke vakbond willen ze geen commentaar geven, alleen "dat ze achter de actie staan en dat die voor 99 procent gelukt is".