Orkaan Matthew zet 600.000 gezinnen zonder stroom in Florida

Door de orkaan Matthew zitten in de zuidoostelijke Amerikaanse staat Florida zowat 600.000 gezinnen zonder stroom. Dat heeft gouverneur Rick Scott gezegd. Voorlopig lijkt de schade voor de rest goed mee te vallen. Bomen zijn omgewaaid op huizen en op verschillende plaatsen zijn er ook overstromingen. Er is ook sprake van twee dodelijke slachtoffers.

Voor wat de elektriciteit betreft, is Brevard County aan de oostelijke kust van Florida het meest getroffen gebied. Daar is in ongeveer 146.000 huizen de stroom uitgevallen, zegt energieleverancier FPL. In totaal gaat het om 600.000 huishoudens.

Intussen halen de inwoners van grote delen van het zuiden van Florida opgelucht adem nu de orkaan hen heeft overgeslagen. Miami is met 400.000 inwoners de grootste stad van Florida. De inwoners hadden zich voorbereid op een ramp zoals orkaan Andrew in 1992, toen meer dan 25.000 huizen met de grond gelijkgemaakt werden.

De impact heeft zich beperkt tot rukwinden en hevige regenval. De andere steden rapporteren omgevallen bomen, defecte verkeerslichten en andere relatief lichte schade. Op verschillende plaatsen zijn er ook overstromingen.

De autoriteiten waarschuwden eerder voor hevige wind ter hoogte van Cape Canaveral. Matthew bevond zich rond 14 uur Belgische tijd zowat 56 kilometer ten noordoosten van de beroemde lanceerbasis, terwijl de orkaan aan 24 km/uur naar het noorden opschoof.

De waarschuwing voor extreme wind is inmiddels achter de rug. Tevoren was ook gewaarschuwd dat Matthew mogelijk ter hoogte van Cape Canaveral aan land zou gaan, maar nu lijkt er dus daar ook geen grote structurele schade te zijn.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Experten: "Storm volgt een oostelijker pad dan werd voorspeld"

Volgens experten volgt de storm een oostelijker pad dan werd voorspeld. In Broward Country, waar de stad Fort Lauderdale ligt, is Matthew als een orkaan in vierde categorie (windstoten tussen 210 en 249 km/uur) gedegradeerd tot tropische storm.

De experten gaan ervan uit dat het oog van de storm in de loop van de nacht ofwel zeer dicht langs de kust voorbijkomt ofwel boven land gaat.

Georgia en South Carolina zouden volgens de laatste waarschuwing van het National Hurricane Center mogelijk pas morgen aan de beurt zijn. Zo'n 2 miljoen mensen zijn geëvacueerd. In Florida, Georgia en South Carolina is de noodtoestand afgekondigd.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.