Parijs boos na afspringen helikoptercontract met Polen

De Franse president Francois Hollande heeft zijn voor volgende week geplande bezoek aan Polen uitgesteld. Parijs is ontstemd omdat het Poolse ministerie van Defensie de onderhandelingen heeft afgebroken over de aankopen van 50 legerhelikopters voor het Poolse leger.

Blijkbaar bestaat er onenigheid over de waarde van het contract. Volgens Parijs gaat het om een contract ter waarde van 2,4 miljard euro, maar de Poolse regering zegt dat het gaat om 3,1 miljard euro.

Anderzijds heeft de Poolse conservatieve regering al van bij haar aantreden het contract met Airbus in vraag gesteld. Volgens Warschau brengt het contract met Airbus de werkgelegenheid bij mogelijke Poolse toeleveranciers in het gedrang.

Dat Polen de Caracal laat vallen, betekent een flinke streep door de rekening van Airbus Helicopters, dat zo'n 15.000 mensen tewerkstelt in Frankrijk en Duitsland. Op de luchthaven van Marseille alleen al werken 9.000 mensen voor Airbus Helicopters.

De Airbus EC 725 Caracal is een militaire transporthelikopter gebaseerd op de Puma-transporthelikopter, waarvan de Belgische Rijkswacht ook nog enkele exemplaren in dienst heeft gehad.