Roma in Antwerpen wint Vlaamse Erfgoedprijs

De Roma in Borgerhout heeft de Vlaamse Onroerenderfgoedprijs gewonnen. Ook de publieksprijs was voor de Roma. De andere twee finalisten waren de archeologische site Hezerwater in Lanaken en het spoorwegfort in Duffel. Aan de prijs is een geldprijs van 12.500 euro verbonden.

In de Sint-Pietersabdij in Gent is vanavond de Onroerenderfgoedprijs uitgereikt. Een jury koos De Roma in Borgerhout, het spoorwegfort in Duffel en de neanderthalersite Hezerwater in Veldwezelt als laureaten. Elke laureaat wint een bedrag van 2500 euro. De uiteindelijke winnaar is de Roma in Borgerhout geworden en die ontvangt daarbovenop een bedrag van 12.500 euro.

De restauratie en heropleving van het beschermd cultuurcentrum De Roma in Borgerhout startte na 20 jaar leegstand vanuit een lokaal initiatief. Dankzij premies, sponsoring, fondswerving en de inzet van honderden vrijwilligers werd De Roma gerestaureerd en kreeg deze een smaakvolle unieke herinrichting. Vandaag is De Roma een vaste waarde voor culturele evenementen in Antwerpen en ruime omgeving.

"De littekens uit het verleden dragen bij tot de charme van het gebouw", laat de jury optekenen. "Crowdfunding is de toekomst van de erfgoedzorg. De Roma is daarin een voortrekker", klinkt het voorts. "Het is indrukwekkend hoe De Roma mensen van verschillende leeftijd, cultuur en sociale status weet te engageren."

De Roma is eveneens de overtuigende winnaar van de publieksprijs, op basis van een online poll waarbij bijna 10.000 stemmen werden uitgebracht.