Tapir geboren in de Zoo: nu wachten op eerste plasje

In de Zoo van Antwerpen is vanochtend een Maleisische tapir geboren. De bevalling duurde slechts twee minuten en verliep voorspoedig. Via Facebook kunnen surfers stemmen om het jong een naam te geven. Voorlopig is het nog wachten op het geslacht van de tapir, daarvoor moet het jong eerst een plasje doen.

Tapir Nakal beviel na een zwangerschap van 13 maanden vanochtend om 6.01 uur. Het diertje kwam razendsnel en met het slurfje eerst. "Dat is een normale bevalling, want soms komen de poten eerst bij een stuitligging", klinkt het aan de telefoon bij de Zoo.

Het jong weegt 9 kilogram. Ter vergelijking: een volwassen tapir weegt makkelijk 315 kilogram. De kersverse tapir is bruin met witte vlekken en strepen (zie foto), en lijkt daarmee voorlopig niet op zijn ouders. Zo heeft moeder Nakal een zwarte vacht met een brede witte streep. Na drie tot zes maanden zal echter het velletje van het jong verkleuren.

Voor de geboorte had de dierentuin een werpstal voorzien en een zogenoemde kraamkamer met groot raam, zodat bezoekers moeder en jong kunnen zien. Een tapir is een bedreigde diersoort.

Op het geslacht van het jong is het even wachten. Dat kan afgeleid worden uit het eerste plasje. Een mannetje plast naar voren, een vrouwtje naar achteren. Van zodra het geslacht bekend is, kan er via Facebook gestemd worden op een naam voor het dier. De verzorgers zullen een lijst van drie namen opmaken.

Bekijk hier de beelden van de bevalling: