Vande Lanotte: "Premier Michel heeft De Crem niet correct behandeld"

"Premier Charles Michel heeft Pieter De Crem niet correct behandeld." Dat vindt oud-minister Johan Vande Lanotte (SP.A) over het feit dat de eerste minister zijn staatssecretaris heeft teruggeroepen van een studiereis uit de VS. "Geen leiderschap", luidt het scherpe oordeel van Vande Lanotte.

Het was een van de opvallende verhalen uit de Wetstraat afgelopen week. Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) zou niet beschikbaar zijn voor het parlement bij het begin van het parlementaire jaar omdat hij op studiereis is in de Verenigde Staten. De oppositie was erg kritisch, en daarop riep premier Michel met vermanend vingertje de staatssecretaris terug.

In "De afspraak" stelde Johan Vande Lanotte zich vragen bij de rol van de eerste minister. "Als een minister of staatssecretaris naar het buitenland gaat, dan moet hij daarvoor toelating vragen aan de koning en van die vraag moet hij een afschrift geven aan de eerste minister. Zo gebeurt dat, en als dat nu niet meer gebeurt, dan heeft men met die traditie gebroken en is dat fout", legde de oud-minister uit.

Maar normaal gezien heeft premier Michel dus volgens Vande Lanotte aanvankelijk toestemming geven aan De Crem om in het buitenland te gaan studeren, en om zo de parlementaire rentree te missen. "Maar dan gaat iemand in het parlement zeggen dat dat toch wel erg is, en dan roept de premier De Crem terug. Dat is geen leiderschap", vindt Vande Lanotte. "Ofwel had Michel moeten zeggen dat hij een fout heeft begaan, ofwel had hij moeten zeggen dat hij achter de beslissing staat."

Tegelijk laat de SP.A'er ook zijn licht schijnen op de studiereis van De Crem zelf. "Het is niet goed dat hij zes weken naar Harvard gaat. Daarmee bewijst hij dat hij niet nodig is. En als je niet nodig bent, moet je een andere stiel gaan doen."

"Maar los daarvan: wat Michel gedaan heeft, is niet correct. Hij heeft De Crem in een hoek geduwd waar hij niet thuishoort", besluit Vande Lanotte.