Vrouw krijgt baby met baarmoeder van eigen moeder

De vrouw van 30 uit Zweden werd geboren zonder baarmoeder maar kreeg de baarmoeder van haar moeder ingeplant. Haar baby is intussen twee jaar, maar het nieuws raakte nu pas bekend. "Het is precies sciencefiction", aldus de vrouw, Emelie Eriksson, in een interview met het persbureau AP. De Erikssons schrijven alleszins geschiedenis, want het is de eerste keer dat een baarmoeder drie generaties van een familie verbindt.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
De Zweedse arts Mats Brannstrom die de operatie uitvoerde.

Eriksson ontdekte op haar vijftiende dat ze geen baarmoeder had. Ze was naar de huisarts gestapt omdat ze nog steeds niet menstrueerde. De artsen legden haar uit dat ze nooit zelf kinderen zou kunnen hebben.

Zelfs na twee jaar heeft Eriksson moeite om te geloven dat haar droom is uitgekomen. "Het is precies sciencefiction. Dit is iets wat je leest in de geschiedenisboeken. Wanneer je hier later hierover iets zal lezen, dan zal het over mij gaan."

Eriksson stemde ermee in om haar verhaal wereldkundig te maken om andere vrouwen, die hulp nodig hebben bij de verwekking van een kind, te helpen. Ze hoopt dat het verhaal van haar familie hen zal inspireren.

Eriksson benaderde enkele jaren geleden de Zweedse arts Mats Brannstrom nadat ze gelezen had over pogingen om organen te creëren uit stamcellen. Ze had horen vertellen dat hij onderzoek deed naar baarmoedertransplantaties.

Toen ze haar moeder erover vertelde, was die meteen enthousiast. Ik zei haar: "Ik ben zo oud, ik heb mijn baarmoeder niet nodig en ik wil geen kinderen meer", aldus de 53-jarige Marie Eriksson.

De man van Emilie was eerst eerder wantrouwig. Maar toen hij na ontmoeting met Brannstrom zag "dat het niet om een gek ging", stemde ook hij ermee in. Maar hij bleef sceptisch. "Ik dacht dat we nog meer kans maakten om de lotto te winnen."

In de maanden na de transplantatie kreeg Eriksson enkele keren te maken met afstotingsverschijnselen. Pas na een jaar kon ze beginnen denken aan een zwangerschap, met behulp van ivf. Het team van Brannstrom plantte één embryo in en de eerste poging bleek succesvol.

"Maar ik was pas overtuigd toen ik mijn zoontje hoorde schreeuwen in de bevallingskamer", zegt Eriksson. Haar man was zo overweldigd door zijn emoties dat hij flauwviel.

Op punt stellen

Dokter Mats Brannstrom is de enige arts in de wereld die kinderen ter wereld heeft gebracht die geboren werden uit een gedoneerde baarmoeder. Tot zover gaat het om vijf gevallen.

Brannstrom is ervan overtuigd dat de operatie op een dag heel gewoon zal zijn. Hij werkt ook samen met artsen van Harvard Medical School en de Mayo Clinic in de VS om de techniek op punt te stellen.

Twee van Brannstroms vroegere medewerkers waren betrokken bij de vier baarmoedertransplantaties aan Baylor University in Texas die deze week werden aangekondigd. Een daarvan was eveneens succesvol, maar de patiënte moet nog even wachten voor ze mag proberen om zwanger te worden.