Walviskalfje redt gestrande moederwalvis van zandbank

Opmerkelijke beelden uit Australië: op zo'n 100 kilometer voor de kust heeft een walviskalfje zijn op een zandbank gestrande moeder gered. De verbazing bij de toegesnelde hulpverleners was dan ook groot dat ze te laat waren om te helpen.

Woensdagochtend kwam bij de Queensland Parks and Wildlife Services (QPWS) in Australië het bericht binnen dat er een bultrugwalvis was gestrand op een zandbank op zo'n 100 kilometer voor de kust van North Stradbroke Island. Zonder hulp zou het dier vast blijven zitten en mogelijk omkomen. Althans, dat dachten ze bij de QPWS.

De verbazing onder de hulpverleners was dan ook groot dat bij hun aankomst enkele uren later bleek dat ze te laat waren om nog te helpen. Het walviskalfje had zijn moeder intussen al van de zandbank geduwd en werd hierbij geholpen door het getij. Een helikopter die voor de schepen van de QPWS ter plaatse was, kon het nog net op beeld vastleggen.

"De walvis heeft zich door toedoen van het kalfje (red. en het getij) kunnen los zwemmen. Beide dieren maken het goed", meldt de QPWS dat in de buurt bleef tot ze zich opnieuw in diepere wateren bevonden. "De moederwalvis was wel uitgeput en gestresseerd."

lees ook