Washington beschuldigt Rusland van politieke hacking

De Amerikaanse autoriteiten hebben Rusland er formeel van beschuldigd computersystemen van Amerikaanse politieke organisaties te hebben gehackt. "Het was de bedoeling om tussen beide te komen in de nakende presidentsverkiezingen", luidt de beschuldiging vanuit Washington. Een woordvoerder van het Kremlin doet de beschuldigingen af als "nonsens".
Reporters

Volgens Amerikaanse functionarissen zitten "hoge Russische verantwoordelijken" rechtstreeks achter recente inbraken in de computers van politieke organisaties en kiessystemen in de VS.

"De inbraak en piraterij hadden voor doel om tussen te komen in het Amerikaanse kiesproces", melden het departement voor Binnenlandse Veiligheid en de Amerikaanse inlichtingendiensten in een gezamenlijk bericht. "Gezien de omvang en de gevoeligheid van hacking-initiatieven, denken we dat enkel hoge Russische verantwoordelijken de opdracht hiervoor hebben kunnen geven", klinkt het nog.

De conclusies komen na een onderzoek dat geleid is door het hoofd van de zogenoemde Director of National Intelligence (DNI), wiens inlichtingendienst rechtstreeks onder president Barack Obama ressorteert. Tot dat onderzoek is beslist nadat in juli geruchten waren opgedoken als zou Moskou achter de hacking van e-mails van de Democratische Partij hebben gezeten.

Daaruit bleek toen dat de Democratische partijtop de campagne van Hillary Clinton steunde, ten nadele van haar toenmalige uitdager Bernie Sanders. Het gelekte nieuws leidde ertoe dat de Democratische partijconventie in Philadelphia met een valse noot begon. In de Amerikaanse Senaat gaan intussen stemmen op om Rusland sancties op te leggen.