"Het hele verkiezingssysteem in de VS is corrupt, vinden ze hier"

In de rubriek "Vlamingen in de VS" laten we Vlamingen aan het woord die in een van de staten van Amerika wonen. Zij beschrijven hoe ze de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 8 november ervaren. Vandaag: Hawaï.

De verkiezingen zijn een gevoelig onderwerp in de gemeenschap hier. Er heerst een grote teleurstelling over het gebrek aan een kandidaat waar men werkelijk achter kan staan, zowel bij de Democraten als bij de Republikeinen. In mijn vriendenkring was Bernie Sanders de grote favoriet en sinds hij uit de race is, verdween ook de hoop op echte verandering en de motivatie om zelfs nog te gaan stemmen.

Het hele verkiezingssysteem in de Verenigde Staten is corrupt vindt men en het is kiezen uit het minste van twee kwaden. De meerderheid lijkt het er wel over eens te zijn dat ze dan toch liever Hilary Clinton hebben als president, maar veel goeds wordt van haar niet verwacht. De voornaamste kritiek die zij krijgt, is dat ze een marionet van de grote bedrijven is en daar hebben ze hun buik van vol. Haar pluspunten zijn dan dat ze vrouw is - wat op zich baanbrekend is - en dat ze een hoger IQ en EQ heeft dan haar tegenstander Trump.

Er is ook overeenstemming dat Trump als president een regelrechte ramp wordt en dit niet enkel in de VS maar wereldwijd. Hij is ronduit incompetent en gevaarlijk. Het is een uit de hand gelopen grap. Naast ongeloof en afkeer is er ook angst. Vooral bij de immigranten. Wat als hij wint? Zal hun verblijfsvergunning dan worden ingetrokken? Wordt discriminatie dan legaal? Niemand had ooit gedacht dat hij het zo ver zou schoppen na zijn choquerende uitspraken.

Verlangen naar een opknapbeurt

Het zijn woelige tijden in het midden van de Stille Zuidzee, dat is zeker. Ik hoor vaak zeggen dat als Trump president wordt zelfs Hawaï niet ver genoeg meer is. Dan willen ze helemaal uit het kluwen van de VS weg. Velen verhuisden hierheen vanop het vasteland uit afkeer van "het systeem", maar ondanks de fysieke afstand en het isolement blijft het toch tastbaar in het dagelijks leven hier. Zeker nu dus met de verkiezingen die naderen.

Er broedt een enorm sterk verlangen naar een complete opknapbeurt van hoe de verkiezingen en de gehele politieke wereld te werk gaat. Bernie Sanders bracht een sprankeltje hoop… maar de tijd blijkt nog niet rijp te zijn voor zo'n ommekeer.