"Ik was verkeerd, maar Bill Clinton heeft echt vrouwen misbruikt"

Republikeins presidentskandidaat Donald Trump verontschuldigt zich voor zijn seksistische uitspraken over vrouwen van enkele jaren geleden. Tegelijkertijd haalt hij ook sterk uit naar zijn concurrente Hillary Clinton en haar man Bill.
AFP or licensors

Donald Trump had zowat meteen na de publicatie van het bewuste filmpje door dat hij moest reageren. In de video - die de krant The Washington Post gisterenavond uitbracht - is namelijk te horen hoe Trump zegt dat "vrouwen je alles laten doen als je een ster bent". Hij benadrukt zelfs dat je "naar hun geslachtsdeel kan grijpen".

"Dit was kleedkamerpraat, een privégesprek van jaren geleden", stond te lezen in een schriftelijke verklaring die amper enkele minuten na de publicatie werd verstuurd. "Bill Clinton heeft veel ergere dingen tegen mij gezegd op het golfterrein. Dit komt niet eens in de buurt. Ik excuseer me als ik iemand beledigd heb."

Enkele uren later kwam hij met een langere verklaring die hij de wereld instuurde via een filmpje op zijn Facebookpagina. "Ik was verkeerd. Mensen die mij kennen, weten dat dat niet is wie ik ben." Volgens Trump hebben gesprekken met gewone Amerikanen tijdens de campagne hem veranderd.

En ook in deze verklaring haalt de presidentskandidaat uit naar de Clintons. "Ik heb enkele stomme dingen gezegd, maar er is een groot verschil tussen de woorden en handelingen van andere mensen. Bill Clinton heeft echt vrouwen misbruikt en Hillary heeft zijn slachtoffers aangevallen, beschaamd en geïntimideerd."

Hillary Clinton zelf noemt de video "vreselijk". "We kunnen niet toelaten dat deze man president wordt", zegt ze op Twitter.

"De grootste vijand van Donald Trump is hijzelf"

Morgenavond - bij ons de nacht van zondag op maandag - vindt het tweede debat tussen de twee presidentskandidaten plaats. Het debat is live te volgen op Canvas en deredactie.be.