"Monsieur Cinéma" Pierre Tchernia overleden

De Franse televisieman en filmkenner Pierre Tchernia is afgelopen nacht overleden in Parijs. Hij was 88 jaar. Tchernia was betrokken bij het eerste tv-journaal in Frankrijk, maar was vooral bekend van zijn filmprogramma's, waarmee hij het grote publiek warm maakte voor de zevende kunst.
AFP or licensors

Pierre Tchernia (eigenlijk Tcherniakowski: zijn vader was afkomstig van Odessa in Oekraïne) werd in 1928 geboren in Parijs. Na de Tweede Wereldoorlog was hij al actief in de media. Hij werkte mee aan de totstandkoming van het eerste Franse televisiejournaal in 1949.

In 1955 verliet hij het journaal en werd presentator van varietéprogramma's. Van 1966 tot 1988 was hij dé referentie in Frankrijk was cinema betreft. Met zijn filmbesprekingen op televisie maakte hij het grote publiek warm voor de zevende kunst in  zijn programma's "Monsieur Cinéma" en "Mardi cinéma".

Pierre Tchernia dook ook zelf graag eens op op het grote scherm. Zo was hij de verteller in de Asterix-films "Asterix en Obelix: Missie Cleopatra" en "Asterix op de Olympische Spelen".

"Het heengaan van Monsieur Cinéma doet de filmliefhebber veel verdriet", zei Gilles Jacob, gewezen voorzitter van het internationaal filmfestival van Cannes. "Hij heeft het grote publiek zonder het te merken van film laten houden."