"Ook bombardementen op ziekenhuizen in Damascus"

Ook in de gebieden rond Damascus die onder controle zijn van de oppositie, worden belangrijke ziekenhuizen geraakt door luchtaanvallen en raketvuur. Dat zegt Artsen Zonder Grenzen. In die gebieden bombardeert men steeds intensiever, klinkt het.

Artsen Zonder Grenzen haalt drie incidenten aan. Zo werden op de avond van 3 oktober de kraamafdeling en het laboratorium van het Rif Damascus ziekenhuis in Oost-Ghouta, in Douma, geraakt door raketten, met veel schade tot gevolg. "Die afdelingen waren onmisbaar voor het functioneren van het ziekenhuis."

In de nacht van 5 oktober werd het Khan el Shih Ziekenhuis in het zuid-westen van Damascus volledig vernield. Vier bommen en een twintigtal raketten sloegen in op het ziekenhuis en de directe omgeving. Twee medewerkers en twee patiënten werden daarbij gedood, elf anderen raakten levensbedreigend verwond.

Nog in de nacht van 5 oktober sloegen bommen in op de twee belangrijkste ziekenhuizen in het noorden van Damascus, in Qudsaya en Hameh. Bij de inslagen op het Qudsaya-ziekenhuis raakten vijf patiënten gewond, onder wie twee ernstig. Het ziekenhuis zelf kon blijven functioneren, ondanks de schade. Op hetzelfde moment liet een helikopter ook een bom vallen nabij het Hameh ziekenhuis. Het raakte beschadigd maar er vielen geen gewonden.

"Basisprincipe van internationaal recht"

"Dit is een nieuw hoofdstuk in de reeks schendingen van het internationaal recht in de Syrische oorlog", zegt Brice de le Vingne, directeur operaties bij Artsen Zonder Grenzen. “Het niet bombarderen van medische zorg is een basisprincipe van het internationaal recht en we zullen ons blijven uitspreken als medische zorg zelf het slachtoffer is van conflict.”