"Schandalig dat Comité P-rapport is gelekt zonder antwoorden politie"

De federale politie vindt het "schandalig" dat het definitieve rapport van het Comité P is gelekt naar de pers zonder hun antwoorden. "We zouden graag reageren, maar we zitten met het beroepsgeheim dat we niet kunnen schenden."

Het Comité P - de toezichthouder van de politiediensten - heeft zijn definitieve rapport over de aanslagen van Parijs klaar. De informatie daarvan was vanochtend te lezen in De Tijd, maar komt in grote lijnen overeen met de informatie van het tussentijdse rapport waar net voor de zomer details van waren uitgelekt. Zo vindt het Comité P onder meer dat de politie te weinig heeft gedaan met de informatie van de broers Abdeslam. 

"Het is schandalig dat iemand het rapport lekt naar de pers, maar dan wel zonder de antwoorden (van de politie, nvdr.)", reageert politiewoordvoerder Peter De Waele aan VRT Nieuws. "We zouden graag reageren, maar we zitten met het beroepsgeheim dat we niet kunnen schenden. We kijken uit naar de parlementaire onderzoekscommissie waar we alle antwoorden kunnen geven met betrekking tot het rapport."

Dat alles volgens de politie te maken zou hebben met te weinig personeel wil de woordvoerder ook niet bevestigen. "Het is altijd makkelijk om een onderzoek retroactief te voeren en bovendien is het bijzonder spijtig voor de collega's van de terroreenheid die dag en nacht werken en aanslagen hebben vermeden. Zij worden op een schandalige manier in de pers gezet. Ik denk niet dat die mensen moe zijn van te werken, maar wel van de kritiek die totaal onterecht is."