"Vlaamse overheid bespaarde 2 miljard, middelen voor middenveld stegen met 100 miljoen"

"In tijden dat de Vlaamse overheid twee miljard heeft bespaard, zijn de middelen die naar het middenveld gingen met honderd miljoen euro gestegen." Dat heeft Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) gezegd in "Bonus". "Op basis van cijfers kan je dus niet zeggen dat we minder in de warme kant van de samenleving investeren."
Jonas Roosens

Parys heeft heel wat cijfers opgevraagd om na te gaan hoe het gesteld was met ons middenveld. "Ik voelde dat de klacht die de vakbonden vaak uiten ten opzichte van de regering-Bourgeois, dat het een regering van sociale afbraak zou zijn, niet klopte. Daarom heb ik de cijfers in kaart gebracht: ik wilde het debat voeren op basis van feiten en niet op basis van sentiment voeren."

Tot "middenveld" heeft Parys werkgevers- en werknemersorganisaties alsook gelieerde organisaties gerekend. "Het is een gedeeltelijke voorstelling van al het geld dat naar ons middenveld gaat."

De conclusie van Parys is dat het middenveld in totaal meer geld krijgt dan voordien: 790 miljoen euro in totaal, een stijging met 100 miljoen tegenover drie jaar eerder. "En dat terwijl de Vlaamse overheid twee miljard heeft bespaard, vooral op eigen werking." Het klopt dus niet dat er nu minder wordt geïnvesteerd in de "warme kant van de samenleving", besluit Parys.

"N-VA niet tegen middenveld"

Parys benadrukt wel dat de cijfers niets vertellen over de efficiëntie en de effectiviteit van die middelen. Ook de verzuiling in Vlaanderen vindt hij "op zich niet slecht". "Het is goed om een legende uit de wereld te helpen dat mijn partij, de N-VA, tegen het middenveld zou zijn. We zijn ook niet voor een volledige verstaatsing van alle goede dingen die vandaag door het middenveld worden gedaan."

De kritiek van de N-VA is meer op de "architectuur" van het middenveld gericht en niet op wat er met de middelen gedaan wordt, aldus Parys. "Onze kritiek is altijd geweest dat je als middenveld niet mee aan de knoppen kan zitten, zelf een stuk kan uitvoeren, geld kan krijgen en dan jezelf kan controleren."

Subsidiedatabank

Met de bekendmaking van zijn cijfers, lanceert Parys samen met N-VA-fractieleider Matthias Diependaele een oproep om een subsidiedatabank op te richten. "Zo weet de ene hand in de Vlaamse overheid wat de andere hand al gegeven heeft aan eenzelfde organisatie. En zo krijgen de Vlamingen inzicht en transparantie over waar de middelen aan worden besteed. Dat staat momenteel nog in kinderschoenen." Zo beschrijft Parys het verkrijgen van de huidige cijfers als "een echte lijdensweg".