"VS probeert anti-Russische hysterie aan te wakkeren"

De VS probeert een "ongekende anti-Russische hysterie" aan te wakkeren. Dat heeft de viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov gezegd nadat de VS Rusland had beschuldigd van politieke hacking. Volgens Rjabkov ontbreekt elk bewijs voor dergelijke beschuldigingen.

De Amerikaanse autoriteiten hebben Rusland er gisteren formeel van beschuldigd computersystemen van Amerikaanse politieke organisaties te hebben gehackt. "Het was de bedoeling om tussen te komen in de nakende presidentsverkiezingen", luidt de beschuldiging vanuit Washington.

Gisteren deed een woordvoerder van het Kremlin de beschuldigingen al af als "nonsens". De viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov gaat vandaag nog een stap verder. "Het opzwepen van emoties tegenover "Russische hackers" wordt gebruikt in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. De huidige Amerikaanse regering is niet vies van het gebruik van vuile trucs."

Wat voorafging

In juli doken er geruchten op dat Moskou achter de hacking van e-mails van de Democratische Partij zat. Uit die e-mails bleek dat de Democratische partijtop de campagne van Hillary Clinton steunde, wat nadelig was voor haar toenmalige uitdager Bernie Sanders. Het gelekte nieuws leidde ertoe dat de Democratische partijconventie in Philadelphia met een valse noot begon.

Begin september kondigde The Washington Post aan dat Amerikaanse veiligheids- en inlichtingendiensten onderzoek voerden naar een mogelijke Russische operatie die wantrouwen zou proberen te creëren tegenover de presidentsverkiezingen die eraan zitten te komen. Gisteren hebben de Amerikaanse autoriteiten Rusland formeel beschuldigd van politieke hacking. Iets wat Rusland nog steeds met klem ontkent.