ACV-voorzitter schat kans op loonakkoord laag in

Marc Leemans, de voorzitter van de christelijke vakbond ACV, is ontzettend pessimistisch over een eventueel loonakkoord tussen de werknemers- en werkgeversorganisaties. Hij vreest dat de sociale partners niet eens rond de tafel zullen komen, zo zegt hij in "De vrije markt".

De federale regering zit dit weekend opnieuw samen om maatregelen te bespreken om het gat in de begroting te bekijken. "We zijn niet blij met de maatregelen die de regering al genomen heeft en we hopen dat we na het weekend wat blijer zullen zijn", zegt Leemans in "De vrije markt" op Eén. "Maar daar vrezen we voor. We kijken hoopvol, maar bang naar volgende week."

De topman van de christelijke vakbond heeft er daarnaast ook weinig vertrouwen in dat er een loonakkoord tussen de werknemers en werkgevers zal komen, waarin alle marges voor loonsverhogingen over alle sectoren heen worden bepaald.

"Als u mij nu eerlijk vraagt hoe hoog ik de kans inschat dat er gewoon al zo'n overleg komt, dan zeg ik momenteel 20 procent", zegt Leemans. De kans dat er effectief een resultaat zal worden geboekt, schat de man nog kleiner in. "Een cijfer na de komma en iets erachter."