Brusselse choreograaf wint Nederlandse "dans-Oscar"

Het Nederlands Dans Theater uit Den Haag, geleid door de Brusselse choreograaf Franck Chartier, heeft een Zwaan gewonnen, de belangrijkste Nederlandse dansprijs. De voorstelling "The lost room" werd uitgeroepen tot meest indrukwekkende dansproductie.

"Choreograaf Franck Chartier bedient zich naar hartenlust van special effects, giet suspens en (macabere) humor in één vat en vloert ons definitief met een subliem en omverwerpend fragiel duet", luidt het lovend in het juryrapport.

De Zwanen zijn de belangrijkste dansprijzen van Nederland. Ze worden jaarlijks uitgereikt door De Nederlandse Dansdagen en de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Franck Chartier is een Fransman, maar bouwde zijn carrière als choreograaf vooral uit in Brussel, waar hij het collectief Peeping Tom oprichtte. "The lost room" is zijn debuut bij het Nederlands Dans Theater.