CD&V lanceert 5 voorstellen om gokkers beter te beschermen

CD&V-Kamerlid Els Van Hoof heeft een wetsvoorstel klaar om mensen die gokken beter te beschermen. Met vijf maatregelen wil ze de drempels naar gokken gevoelig verhogen "en zo potentiële slachtoffers beschermen".

Ons land telt naar schatting 45.000 gokverslaafden en 135.000 mensen in een risicozone. Bovendien worden steeds meer mensen op een zwarte lijst geplaatst. "Onrustwekkend", vindt Van Hoof. "De cijfers tonen aan dat we de toenemende gokproblematiek niet onder controle hebben. De drempels naar gokken zijn ontzettend laag."

Daarom komt de CD&V-politica nu met een wetsvoorstel die die drempels gevoelig moeten verhogen.

De vijf maatregelen

1. Minimumleeftijd van 18 naar 21 jaar
"De hulpverleningssector heeft altijd gepleit voor een zo hoog mogelijke grens, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat stelt dat onze hersenen tot de leeftijd van 24 jaar extra vatbaar zijn voor de ontwikkeling van verslavingen."

2. Verplichte registratie met elektronische identiteitskaart
"Hierdoor kan de leeftijd nog beter worden gecontroleerd. Daardoor gaat de bescherming omhoog."

3. Koppeling aan EPIS-databank
"Deze databank bundelt alle uitgesloten spelers in België. Zo zullen de spelers die op de zwarte lijst staan niet enkel in casino's worden geweerd, maar bij alle vormen van kansspelen en weddenschappen, ook online of op café."

4. Plafonering van aantal wedkantoren
"Vandaag hebben 608 vaste wedkantoren een vergunning. Dat is meer dan voldoende."

5. Spelers moeten uitgavelimiet per dag en per maand kunnen ingeven

De taksen die gokoperatoren betalen, spijzen natuurlijk wel de staatskas. "We moeten afwegen of het verlies aan inkomsten opweegt tegen de maatschappelijke kosten die gokverslaafden meebrengen", zegt ze in De Standaard. "Je mag niet vergeten dat 77 procent van de personen op de zwarte lijst daar staat door een gerechtelijke beslissing of een collectieve schuldenregeling. Dat ­aantal neemt sinds enkele jaren toe. Die situaties veroorzaken menselijke drama's die een ontwrichtend effect hebben op het ­leven van de slachtoffers en hun ­directe omgeving."