Congo neemt vergeldingsmaatregelen tegen België

Congo voert beperkingen in voor Belgen die met een diplomatiek paspoort naar Congo reizen. Dat heeft de Congolese minister van Buitenlandse Zaken Raymond Tshibanda N'tunga Mulongo bekendgemaakt. Het gaat om een vergeldingsmaatregel, nadat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) eerder deze week een gelijkaardige maatregel afkondigde voor wie met een Congolees diplomatiek paspoort naar hier reist.

Gisteren raakte al bekend dat Kinshasa aan het broeden was op vergeldingsmaatregelen tegen Brussel. Toen zei viceminister bevoegd voor Congolezen in het Buitenland Antoine Boyamba dat de definitieve beslissing nog niet was genomen, maar dat die er wel zou komen. Vandaag zijn we dus een stap verder, meldt Radio Okapi.

België en Congo vliegen elkaar in de haren over het uitstel van de presidentsverkiezingen in Congo, waardoor president Joseph Kabila de facto langer aan de macht kan blijven in Kinshasa. Volgens de Congolese grondwet kan Kabila zich niet kandidaat stellen voor een derde ambtstermijn als verkozen president, maar door het uitstel van de stembusgang blijft hij toch de touwtjes in handen houden. 

De politieke manoeuvres leiden ook in Congo zelf tot onrust. Ook vandaag heeft de politie een betoging van jongeren in Kinshasa met traangas uiteengedreven. Volgens Lucha (Lute pour le changement, nvdr.) is daarbij één gewonde gevallen. Vorige maand zijn Kinshasa tientallen doden gevallen bij rellen tussen betogers en oproerpolitie, die toen ook met scherp heeft geschoten.

De internationale gemeenschap, België voorop, vindt ook dat er zo snel mogelijk verkiezingen moeten komen in Congo, maar de Congolese autoriteiten zijn duidelijk geërgerd door dergelijke "buitenlandse inmenging".Kinshasa en Brussel lijken dus af te stevenen op een nieuwe diplomatieke crisis.