Crevits: "Ben me bewust van uitdagingen in kleuteronderwijs"

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zegt zich bewust te zijn van "de uitdagingen in het kleuter- en bij uitbreiding het basisonderwijs". Dat doet ze nadat directeurs van twee kleuterscholen er in Het Nieuwsblad en De Standaard mee hadden gedreigd naar de rechter te stappen als er geen extra geld komt.
Jasper Jacobs

Kleuterscholen krijgen in de praktijk zo'n tweehonderd euro per kind minder. De kleuterscholen trekken nu mogelijk naar de rechtbank als dat niet snel verandert, zegt Guido Sauwens, voorzitter van de Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen.  "Het is zo dat wij naar de minister een ingebrekestelling versturen. Twee scholen tekenen daarvoor. Dit is voor alle drieduizend kleuterscholen in Vlaanderen een eerste juridische stap om de minister tot beweging te brengen; Als daar geen antwoord op komt, dan moeten we verdere juridische stappen zetten. Dat zal dan zijn via de Raad van State of via het Grondwettelijk Hof."

Inhaalbeweging

"De Werkgroep is welkom op het kabinet", laat Crevits weten in haar schriftelijke reactie. "Eerder was er een overleg met de Werkgroep." Dat het kleuteronderwijs anders dan het lager onderwijs wordt gefinancierd, erkent Crevits wel. "Dat is een historisch gegeven. Het groeit voort uit de veronderstelde mindere aanwezigheid van kleutertjes in vergelijking met lagereschoolkinderen."

Maar de minister van Onderwijs haalt aan dat de afgelopen jaren al een aantal belangrijke inhaalbewegingen gebeurd zijn. Zo gingen er in 2012 voor 60 miljoen extra middelen naar het basisonderwijs. "Die kwamen voornamelijk ten goede aan de omkadering van het kleuteronderwijs."

Crevits wijst er verder op dat door de aangroei in leerlingen de werkingsmiddelen basis- en secundair onderwijs blijven stijgen: in 2017 met 4 miljoen euro. "Ook de middelen die we vrijmaken om extra leraars te betalen blijven stijgen: in het basisonderwijs is dat 80 miljoen. Dit jaar wordt er 950 euro extra toegekend voor elke anderstalige kleuter, dat is een extra investering van 5 miljoen euro."

Als er meer financiële ademruimte komt, dan plant Crevits het geld "prioritair in het basisonderwijs te investeren".