Dodentol in Haïti stijgt tot 877 na doortocht orkaan Matthew

Orkaan Matthew heeft aan minstens 877 mensen het leven gekost in Haïti. Tienduizenden anderen zijn dakloos. Volgens de Verenigde Naties kan het nog dagen duren voor de impact echt duidelijk wordt. Intussen is Matthew zelf aan land gegaan aan de kust van South Carolina.
imago/Xinhua

De orkaan Matthew ging dinsdag met windsnelheden tot 230 kilometer per uur aan wal in Haïti. Het natuurgeweld bracht naast grote windsnelheden, ook heel wat regen met zich.

Meteen kwamen er berichten en beelden binnen van kapotte huizen, ondergelopen straten en ingestorte bruggen. Sinds eergisteren sijpelt er ook informatie binnen over de hoge dodentol: bijna 900 doden in totaal. 

Vermoed wordt dat dat nog verder oploopt. "Veel gebieden zijn namelijk afgesloten van alle communicatie", vertelt Ilse Roels die in Haïti woont. "Op de huidige cijfers kunnen we niet voortgaan, ik denk dat we pas volgende week meer gaan weten."

Vooral in het zuidwesten van het land is de schade enorm. "Het ziet eruit alsof er een atoombom is gevallen" vertelt Maarten Boute. "De daken zijn van de huizen gevlogen, de landbouw is helemaal vernield. Voor deze mensen is dat niet alleen vandaag maar ook de volgende jaren, is het niet jaren, een ramp."

Op sommige plaatsen zou intussen ook cholera zijn uitgebroken, een gevolg van kapotte rioolleidingen. Zeven personen zouden daardoor gestorven zijn. 

Humanitaire organisaties roepen intussen op tot internationale solidariteit. De VS stuurde al een helikopters en soldaten om deel te nemen aan de hulpoperaties.

VS

Matthew zet op dit moment zijn koers voort. De gevolgen in De Verenigde staten vallen op dit moment mee. In de staat Florida waren er stroomonderbrekingen en overstromingen en zijn vier mensen omgekomen. In Georgia is er nu sprake van twee doden, in North Carolina van drie dodelijke slachtoffers.

De orkaan is voor de kust van Georgia gepasseerd en is aan land gegaan in South Carolina. Vermoedelijk zou hij daarna opnieuw afbuigen richting oceaan. Matthew is intussen gezakt naar categorie 1 (in een schaal die loopt tot 5). Dat betekent dat de windsnelheden nog kunnen oplopen tot 137 km per uur.