Doorbraak in adoptiezaak: Oegandese kinderen mogen naar België

Vier Oegandese kinderen die samen met hun Belgische adoptieouders al vier maanden wachten op een toelating, kunnen nu toch naar België vertrekken. De Oegandese overheid heeft alsnog haar goedkeuring gegeven, laat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) weten.
GODONG / BSIP
Archieffoto

Volgens Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA), die de problematiek heeft opgevolgd, is de toestemming om naar België te vertrekken uiteindelijk goedgekeurd wegens medische redenen.

De adoptiekinderen en hun ouders zouden vanavond al met een humanitair visum kunnen vertrekken vanuit Kampala. Morgen zouden ze dan aankomen in ons land.

Minister Reynders bedankt de Oegandese overheid en in het bijzonder president Yoweri Kaguta Museveni, met wie hij op 22 september een onderhoud had in de marge van de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York. De minister bracht daar naar eigen zeggen de zaak van de adoptiekinderen ter sprake.

Reynders wijst er wel op dat het belangrijk is dat Belgische organisaties die internationale adopties omkaderen de ouders correct informeren over wijzigingen in de wetgeving inzake adoptie. "Elk land heeft het recht de wetgeving te wijzigen. De betrokken organisatie moeten daar goed op letten, zodat we niet meer geconfronteerd worden met dergelijke situaties."

"Heel blij"

Kind en Gezin is alvast erg opgelucht. Dat zegt ook Ariane Van den Berghe van het Vlaams Centrum voor Adoptie.  "We zijn heel blij voor de families. Ze hebben heel lang in een heel onzekere situatie geleefd. De procedure voor de volle adoptie is dan wel nog niet afgerond, ze kunnen nu al tijdelijk naar huis komen samen met de kinderen. Normaal gezien voldoen de kinderen aan alle voorwaarden voor adoptie, maar dat moet wel nog juridisch worden uitgesproken door een rechter."

Hoe zat het ook alweer?

Na een jarenlange procedure mochten negen adoptieouders eind mei naar Oeganda afreizen om er hun adoptiekindje te gaan halen. In het land is sinds begin juni echter een nieuwe wet van kracht die adoptieouders verplicht om eerst een jaar in Oeganda te wonen.

Voor Buitenlandse Zaken in ons land was het niet duidelijk welke wet er zou gelden voor de lopende procedures. Gevolg? De negen Belgische families die al vertrokken waren, konden niet meer terugkeren naar ons land. Zes families konden beginnen vorige maand na drie maanden dan toch terugkeren met hun kindje. 

De vier andere families moesten nog een maand extra geduld hebben. Zij kregen pas vandaag groen licht om te vertrekken. Ondertussen was er in ons land al een crowdfundingactie op poten gezet om de oplopende kosten van de ouders te betalen.