Federaal begrotingsoverleg verloopt moeizaam

De topministers van de federale regering zitten sinds 11 uur bijeen in de ambtswoning van premier Charles Michel (MR) om voort te werken aan de begroting 2017. Naar verluidt verlopen de gesprekken erg moeizaam.
BELGA/ BOGAERTS

Ondanks de moeilijkheden, moeten er snel resulrtaten komen. De begroting moet immers klaar zijn tegen de "State of the Union" die premier Michel dinsdag in de Kamer brengt, en de regering moet nog op zoek naar enkele miljarden.

Gisteravond zat het kernkabinet nog tot 23 uur samen. Er werd naar verluidt vooraf over hervormingen gesproken, maar echte doorbraken werden niet geboekt, was te horen.

Zoals bekend moet de regering volgens de meest recente cijfers op zoek naar 4,2 miljard euro om de begroting in 2017 op koers te houden met het oog op de afspraken met Europa. Dat bedrag kan echter naar beneden gesteld worden indien er strikt gedaan wordt wat Europees gevraagd wordt op het vlak van de verbetering van het structurele saldo.

Daarnaast is het de vraag of de topministers vasthouden aan de buffer van 1 miljard euro voor conjuncturele tegenvallers. De vraag is of de N-VA die buffer wil lossen, gezien de problemen met de schattingen van de fiscale inkomsten waar minister van Financiën Van Overtveldt onlangs nog in een open brief over klaagde.

Onze verslaggevers ter plaatse vernemen dat de gesprekken erg moeizaam zijn. Het gaat zo moeizaam dat de verschillende partijen apart onderhandelen met premier Michel. "Diepe onenigheid", "spanningen op veel fronten" en crisissfeer": dat zijn de woorden die te horen zijn. Er is sprake van een links-rechts-tegenstelling.

"Het eindspel is ingezet", zegt tv-collega Bart Verhulst. Naar verluidt wil premier Michel vannacht een akkoord rond hebben, maar andere betrokkenen houden het op zondag

"Het eindspel is ingezet"