Grootste dinosaurus van Brazilië ontdekt... in een kast

Braziliaanse wetenschappers hebben de ontdekking bekendgemaakt van de grootste dinosaurus die ooit in het land is gevonden. De vondst werd, om precies te zijn, meer dan 60 jaar geleden al gedaan. Pas nu zijn de resten van de "Austroposeidon magnificus" grondig onderzocht.
AFP or licensors

25 meter lang is de dinosaurus, een lengte die hij vooral dankt aan zijn indrukwekkende staart. Hij behoort tot de titanosaurussen, een groep herbivoren die gekenmerkt worden door een massief lichaam, een bijzonder lange nek en staart en een relatief kleine schedel.

Het gefossiliseerde geraamte dat nu voor het eerst is getoond in het Museum voor Natuurwetenschappen in Rio de Janeiro, is dus opvallend lang. Waarom liet de voorstelling zo lang op zich wachten? Omdat de resten van het gevaarte sinds 1953 verborgen zaten in een kast.

AFP or licensors

De dinosaurus werd in 1953 al gevonden door de gerenommeerde Braziliaanse paleontoloog Llewellyn Ivor Price, maar die had zoveel ander werk -hij identificeerde meerdere andere soorten- dat hij nooit is toegekomen aan deze "Austroposeidon magnificus". De paleontoloog stierf in 1980 zonder dat hij voor deze ontdekking erkenning had gekregen.

De resten van de "Austroposeidon magnificus" belandden in een kast in het museum. Daar bleven ze liggen, jarenlang, want door personeelsgebrek was er nooit iemand die zich er grondig mee kon bezighouden. Pas de laatste vier jaar besloot een studente van de huidige museumdirecteur om van het prehistorische dier onderwerp van haar thesis te maken. Vier jaar lang puzzelde ze de resten van de indrukwekkende wervelkolom bijeen.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors