Hongaarse oppositiekrant verschijnt ineens niet meer

De Hongaarse oppositiekrant Nepszabadsag is zaterdag verrassend niet verschenen en zal dat voorlopig ook niet meer doen. Officieel komt dat door tegenvallende cijfers, maar de journalisten van de kritische krant spreken van een coup door de regering.

De liberale Nepszabadsag is de krant met de grootste oplage in Hongarije. Eigenaar Mediaworks, door wie de krant vorig jaar werd overgenomen, meldde vandaag dat ze niet meer zal verschijnen, ook niet online.

De mediagroep beroept zich op de verliezen die het dagblad lijdt, omgerekend 16,4 miljoen euro. De laatste tien jaar zou de oplage met 74 procent geslonken zijn. De krant moet zich aanpassen aan de markttendenzen, zo klinkt het, en er is een herstructurering op komst.

Nepszabadsag verschijnt niet meer "tot een nieuw concept is uitgewerkt dan wel geïmplementeerd". Redacteurs en medewerkers kregen een brief waarin staat dat hun diensten zolang zijn opgeschort.

"Zwarte dag voor de pers"

Journalisten van de krant spreken van een regelrechte coup door aanhangers van premier Viktor Orban. "Dit brengt een enorme slag toe aan de onderzoeksjournalistiek en de persvrijheid", zegt een redacteur aan het Franse persagentschap AFP. "Nepszabadsag staat voor de grootste kwaliteitspersgroep van Hongarije, die probeert fundamentale vrijheden te verdedigen als democratie, vrijheid van meningsuiting en tolerantie".

De krant viel de laatste maanden op met grondig uitgespitte verhalen over schandalen en affaires van leden en aanhangers van de rechts-nationalistische regering van Viktor Orban.

De socialistische oppositie gewaagt van een "zwarte dag voor de pers" en heeft opgeroepen om voor het hoofdkantoor van de krant te betogen.