Kosovaarse Djellza mag voorlopig in het land blijven

Djellza, het meisje van 16 dat in augustus in het nieuws kwam door haar uitwijzing naar Kosovo, mag voorlopig toch in het land blijven. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws. Het meisje heeft zelf verklaard dat geen van haar ouders nog in België is, waardoor haar procedure verandert.

Het 16-jarige meisje uit Mechelen woont al heel haar leven in ons land, maar zonder geldige papieren. Haar ouders dienden al een asielaanvraag en verschillende regularisatieaanvragen in, maar kregen telkens een negatief antwoord. Het gezin kreeg in het verleden al verschillende keren het bevel om het grondgebied te verlaten, maar negeerde die telkens.

Begin augustus werd het meisje samen met haar vader opgepakt en meegenomen naar een instelling in Zulte, in afwachting van haar repatriëring naar Kosovo. Enkele weken later doken de twee onder. Sindsdien bleef het stil in het dossier.

Hoewel staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) toen liet verstaan niets te kunnen doen aan de uitwijzing, mag het meisje nu toch voorlopig in het land blijven. "De procedure is veranderd", zegt de woordvoerster. "Het meisje verklaarde dat ze hier alleen is (en dat geen van haar ouders dus nog in België zijn, nvdr.). Daardoor wordt ze nu behandeld als een niet-begeleide minderjarige."

Er wordt nu een voogd aangeduid waarmee samen wordt gezocht naar "een duurzame oplossing voor het meisje". Dat betekent niet dat ze sowieso in ons land mag blijven, maar voorlopig is er van een uitwijzing dus geen sprake meer. Het kabinet van de staatssecretaris benadrukt nog dat ze "niet honderd procent zeker kunnen zijn" dat de verklaringen van het meisje ook effectief kloppen.