Lize Spit krijgt Bronzen Uil voor "Het smelt"

Lize Spit heeft met "Het smelt" de Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige literaire debuut gekregen. De prijs, 5.000 euro en een bronzen beeld, werd door het Willemsfonds uitgereikt aan het slot van het literair festival Het Betere Boek in Gent. Lize Spit kreeg daarnaast ook nog de publieksprijs.

Zes auteurs waren genomineerd voor de Bronzen Uil:

  • Lize Spit - "Het smelt"
  • Yvon Né - "Het scheve meisje"
  • Hagar Peeters - "Malva"
  • Filip Rogiers - "Verman je"
  • Koen Sels - "Generator"
  • Carly Wijs - "Het twijfelexperiment"

De jury onder leiding van Jos Geysels prees de literaire kwaliteiten van de auteurs op de shortlist, maar koos "na zorgvuldige beraadslaging en bedachtzame discussie", voor de roman van Lize Spit. "Een vlijmscherp, rauw, en ook subtiel geschreven relaas", vindt de jury. "Het perfect opgebouwde verhaal wordt met grote discipline uitgewerkt en zorgvuldig gedoseerd ontrafeld."

Cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) reikte de prijs uit. "Ik ben heel blij en sta te trillen op mijn benen", zei Spit. "Ik had het andere schrijvers ook gegund om via de prijs nog meer lezers naar hun boeken te lokken, maar ik ben echt heel blij", Spit kreeg daarnaast ook nog de Publieksprijs De Bronzen Uil.

De zesde editie van Het Betere Boek focuste op Duitsland. Berlijn en de Frankfurter Buchmesse stonden daarbij centraal. Er waren zo'n 30 auteurs met een link met Duitsland, zoals Geert van Istendael en Piet de Moor.

Meest gelezen