Minstens 140 doden bij bombardement in Jemen

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn minstens 140 doden en 500 gewonden gevallen tijdens een begrafenis. Dat melden de Houthirebellen die spreken over een luchtaanval van de Arabische coalitie, onder leiding van Saudi-Arabië. Iets wat de coalitie zelf ontkent.

Een woordvoerder van de rebbelen - bestaande uit zowel Houthistrijders als strijders die trouw zijn gebleven aan de afgezette president Saleh - heeft het over "een zee van bloed" en "de zoveelste daad van volkenmoord door de Arabische coalitie".

De geviseerde begrafenisplechtigheid was die van de de vader van minister van Binnenlandse Zaken Galal al-Rawishan, die beschouwd wordt als bondgenoot van de Houthi-rebellen.

Zelf ontkent de Arabische coalitie dat er een luchtbombardement in Sanaa is geweest.

VS herbekijkt steun

Hoe dan ook zullen de Verenigde Staten hun steun aan de coalitie "onmiddellijk onderzoeken", zegt Ned Price, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad. "De veiligheidssamenwerking is geen blanco cheque. Washington is bereid om zijn steun aan te passen zodat die beter in overeenstemming is met de principes, waarden en belangen van de VS."

Jemen verscheurd door oorlog

Al sinds 2014 wordt er zwaar gevochten in Jemen. De machtsstrijd gaat tussen het regime van president Abed Rabbo Mansour Hadi enerzijds en de sjiitische Houthirebellen en aanhangers van oud-president Ali Abdullah Saleh. De Jemenitische president krijgt de steun van een internationale Arabische troepenmacht, geleid door grote buur Saudi-Arabië. De soennitische Saudi's willen in de eerste plaats dat sjitische rivalen een machtsbasis zouden uitbouwen in Jemen.

Sinds de vredesgesprekken in augustus zijn opgeschort, is het geweld in Jemen weer in alle hevigheid losgebarsten. Bij het nietsontziende geweld worden ook geregeld ziekenhuizen of schoolgebouwen getroffen. Er is intussen al sprake van meer dan 6.000 slachtoffers, vooral burgers.