Obama schrijft een open brief aan zijn opvolger

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een open brief geschreven aan zijn opvolger. Hij noemt de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump niet bij naam, maar laat wel duidelijk zijn ongenoegen blijken over de verkiezingscampagne.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Obama heeft de open brief, een behoorlijk uitgebreid essay, gepubliceerd op de website van het Britse tijdschrijft The Economist. "Waar ik ook ga dezer dagen, in binnen- en buitenland, stellen mensen me dezelfde vraag: wat is er aan het gebeuren in het Amerikaanse politieke systeem?", zo opent de president.

"Hoe kan het dat een land dat -wellicht meer dan enig ander land- geprofiteerd heeft van immigratie, handel en technische innovatie plots een dergelijke vorm van door anti-immigratie en anti-innovatie geïnspireerd protectionisme ontwikkeld hebben?" Het is een duidelijke sneer naar Trump, al noemt hij die niet bij naam.

Obama spreekt in zijn brief nogmaals zijn steun uit voor TTIP, het handelsverdrag tussen de VS en de EU. "Handel heeft onze economie veel meer goed gedaan dan het heeft geschaad." De president is een grote voorstander van het handelsakkoord, maar zowel Clinton als Trump heeft al kritiek geuit op het plan.

"Kloof dichten tussen arm en rijk"

Obama besteedt in de tekst ook veel aandacht aan ongelijkheid. Hij zegt dat hij begrip heeft voor de frustraties die leven bij de bevolking, en benadrukt dat het probleem moet aangepakt worden door zijn opvolger. "Economieën zijn meer succesvol als we de kloof dichten tussen arm en rijk en de groei een brede basis heeft."

"We hebben een keuze: ons terugtrekken in oude gesloten economieën, of voorwaarts gaan door de ongelijkheid te erkennen die gepaard kan gaan met de globalisering en tegelijk samen te werken aan een wereldeconomie die vooruitgang brengt voor iedereen en niet alleen voor degenen aan de top."