Partijgenoten veroordelen uitspraken Trump: "Ziek van wat ik heb gehoord"

Heel wat vooraanstaande Republikeinen veroordelen de seksistische uitspraken die presidentskandidaat Donald Trump enkele jaren geleden deed, maar die nu pas aan het licht zijn gekomen. "Ik ben ziek van wat ik vandaag heb gehoord", zegt Paul Ryan.
AP

De Amerikaanse krant The Washington Post publiceerde gisterenavond een filmpje waarin Donald Trump zich denigrerend uitlaat over vrouwen. Het fragment dateert uit 2005 en hoewel je de man in kwestie niet ziet, hoor je hem wel zeggen dat vrouwen alles toelaten als je een ster bent. "Grijp gewoon naar hun geslachtsdeel", zo zei hij.

De uitspraken doen heel wat stof opwaaien, zelfs binnen de partij van Trump. "Ik ben ziek van wat ik vandaag heb gehoord", zegt Paul Ryan,de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. "Vrouwen moeten verdedigd en bewonderd worden, niet behandeld als objecten. Ik hoop dat Trump deze situatie zal behandelen met de ernst die ze verdient en aan het land zal tonen dat hij meer respect heeft voor vrouwen dan deze video suggereert."

Trump is vandaag alleszins niet welkom op de Republikeinse bijeenkomst in Wisconsin - de thuisstaat van Ryan -, zo liet de Republikeinse topman verstaan. Running mate Mike Pence zal hem er vertegenwoordigen. 

De Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus heeft ook al gereageerd. Hij liet weten dat "over geen enkele vrouw ooit in deze termen mag worden gesproken". Jeb Bush - ex-gouverneur van Florida en tegenstander van Trump tijdens de voorverkiezingen - had ook snel harde woorden klaar. "Geen enkele vorm van excuses kan zijn verwerpelijke en denigrerende opmerkingen goedpraten."

En ook andere prominente partijleden - zoals Ted Cruz en Marco Rubio - veroordeelden Trumps uitspraken ten stelligste, zonder evenwel de steun op te zeggen. Zwaargewicht John McCain heeft vanavond wel aangekondigd dat hij zijn steun voor Donald Trump intrekt.

Jason Chaffetz - een volksvertegenwoordiger uit Utah - doet dat wel. "I'm out", zegt hij. "Ik kan niet langer in eer en geweten deze persoon voor het presidentschap ondersteunen." De man heeft een 15-jarige dochter en kan naar eigen zeggen niet recht in haar ogen kijken en zeggen wat Trump heeft gezegd.

Morgenavond - bij ons de nacht van zondag op maandag - vindt het tweede debat tussen de twee presidentskandidaten plaats. Het debat is live te volgen op Canvas en deredactie.be.