Pence: "Als echtgenoot en vader beledigd door woorden van Trump"

Mike Pence, running mate van Donald trump, zegt in een mededeling dat hij de seksistische vuilbekkerij van de Republikeinse presidentskandidaat niet kan vergoelijken of verdedigen. Hij is naar eigen zeggen wel dankbaar dat Trump inmiddels zijn spijt heeft betuigd over het weinig verheffende taalgebruik dat te horen is in een videofilmpje uit 2005. Trumps echtgenote Melania is ook niet tevreden en hoopt dat haar man vergiffenis krijgt.

De vuilbekkerij van Trump leidt tot ongenoegen en afkeer in de Republikeinse gelederen. Dat blijkt ook uit een opmerkelijke verklaring van Mike Pence, de kandidaat-vicepresident van Trump.

"Als echtgenoot en vader voel ik mij beledigd door de woorden en daden die door Donald Trump worden beschreven in een video van 11 jaar oud", schrijft Pence. "Ik vergoelijk of verdedig zijn uitlatingen niet. Ik ben wel opgelucht dat Trump zijn spijt heeft betuigd en zijn verontschuldigingen heeft aangeboden aan het Amerikaanse volk."

Pence doet duidelijk zijn best om zijn afkeuring te laten blijken, maar hoedt er zich voor zijn "baas" al te krachtig terecht te wijzen. "Wij bidden voor zijn familie en kijken uit naar de gelegenheid die hij morgen krijgt om te tonen wat er echt in hem omgaat."

Pence houdt het zo netjes mogelijk, maar is duidelijk niet opgezet met het ordinaire taalgebruik dat Trump heeft tentoongespreid.

"Onaanvaardbaar en beledigend"

Melania Trump, de derde echtgenote van Donald Trump, doet ook haar best om haar man te steunen maar moet ook toegeven dat ze de woorden die hij in 2005 gebruikte "onaanvaardbaar en kwetsend voor mij" zijn. Het controversiële videofilmpje opgenomen enkele maanden na hun huwelijk.

"Dit toont niet de man die ik ken", laat Melania Trump weten. "Hij heeft het hart en de geest van een leider. Ik hoop dat het volk zoals ik zijn verontschuldigingen zal aanvaarden en zich zal concentreren op de werkelijk belangrijke dingen waarvoor ons land staat."