Steeds meer ouderen met alcoholprobleem

Steeds meer ouderen kampen met een alcoholprobleem. Een op de vier drinkt elke dag, en 13 procent van de 65-plussers drinkt overmatig. "Een verborgen epidemie", stelt ouderenpsychiater An Haekens.
Imago

Als oorzaak wijst Haekens op cultuurverschillen. Zo staat de huidige generatie, de zogenoemde babyboomers, op een andere manier in het leven dan de generaties voordien. "Het is een generatie die veel meer van het leven geniet. Ze gaan sporten, uiteten, op vakantie... Daar hoort heel vaak alcohol bij."

Daarnaast krijgen ouderen ook vaak met stressvolle situaties te maken. "Verlies van een dierbare, een diagnose van een lichamelijke ziekte... Dat zijn situaties waardoor men nog meer gaat drinken."

Risico's

Nochtans houdt het wel degelijk risico's in: op oudere leeftijd is er namelijk sneller sprake van schadelijke effecten. "Op oudere leeftijd verdraag je alcohol veel minder goed dan op jongere leeftijd. Mensen zijn zich daar vaak niet bewust van."

De norm die gehanteerd wordt voor volwassen mannen bedraagt 21 consumpties per week, voor een vrouw is dat 14. Daarbij moeten minstens twee alcoholvrije dagen worden voorzien."Bij ouderen is het drinkadvies dat het het aantal consumpties op zijn minst minder moet zijn."

Miskend probleem en taboe

Alcoholproblemen bij ouderen worden erg miskend, klaagt Haekens aan. "Er is een zekere maatschappelijke tolerantie. Zo zegt men wel eens: "Moeten we onze bompa dat nog afpakken?" Er is ook een therapeutisch nihilisme. Men zegt dan: "Op oudere leeftijd uw alcoholprobleem aanpakken, heeft dat nog zin?" Dat heeft wel degelijk nog zin."

Er heerst daarnaast nog een heel groot taboe over alcoholproblemen. "Ik merk dat heel veel mensen zich schamen voor hun probleem. In het hoofd van heel wat mensen zit nog het idee dat een verslaving een tekort aan wilskracht zou zijn, terwijl een verslaving een ziekte is. In zekere zin is het zelfs nog een hersenziekte, waarvoor adequate behandeling noodzakelijk is."

Meest gelezen